cetatenia germanaDeoarece primesc foarte multe întrebări despre cum se poate obține cetățenia germană, m-am hotărât să scriu un articol pe această temă pentru cei interesați. Dacă au domiciliul în Germania, cetățenii români au dreptul la cetățenia germană dacă îndeplinesc anumite condiții (prezentate mai jos) și dacă depun o cerere la Oficiul pentru Străini – Ausländerbehörde din localitatea sau zona în care locuiesc. Este recomandabil ca înainte de depunerea cererii să ai o discuție cu un connsilier din cadrul oficiului pentru a vedea dacă ai dreptul la cetățenie și dacă ai toate actele necesare.
Pot depune cererea persoanele cu vârsta de minim 16 ani iar pentru copiii sub 16 ani cererea se depune de către părinți. Un oficiul responsabil cu străinii în zona în care locuiești poți găsi accesând link-ul următor și completând formularul cu următoarele date: Postleitzahl - cod postal (de exemplu 90461), Ort - localitate, Straße - stradă, Hausnummer - numărul casei, Umkreis - distanta maximă la care vrei sa fie oficiul în km.
» Ausländerbehörden

Condiții pentru obținerea cetățeniei germane

Următoarele condiții sunt necesare pentru persoanele care vor să obțină cetățenia germană:
»  au drept de ședere pe perioada nelimitată - unbefristetes Aufenthaltsrecht
    au absolvit testul pentru naturalizare (Click pentru detalii),
»  au domiciliul stabil în Germania de cel puțin de 8 ani. Termenul poate fi redus la 7 ani în cazul absolvirii cu succes a unui curs de integrare - Integrationkurs sau a unei școli germane.
»  au venituri stabile și se pot întreține pe cont propriu pe sine și pe membrii familiei aflați în întreținere fără a recurge la ajutoare sociale.
»  au cunoștințe suficiente de limba germană
»  nu au comis fapte penale și nu au condamnari în Germania
»  cunosc și acceptă să respecte Constituția Republicii Federale Germania – Grundgesetz
»  Cetațenii Uniunii Europene, deci și cei români, pot avea dublă cetățenie. Pentru cetățenii altor state este obligatorie renunțarea la actuala cetățenie.
Clarificari/Excepții:
Soțul/soția unui cetățean german au dreptul la cetățenie după 4 ani de la stabilirea în Germania dacă căsătoria are o vechime de cel puțin 2 ani. Copii unui cetățean german au dreptul la cetățenie după 3 ani de la stabilirea în Germania.
Copiii născuți în Germania au dreptul la cetățenie germană în cazul în care cel puțin unul dintre părinți este cetățean german sau la data nașterii locuia de cel puțin 8 ani în Germania drept de ședere pe perioada nelimitată. Copiii vor trebui să decidă dacă vor prelua cetățenia germană la împlinirea vârstei de 21 de ani.
Condițiile menționate mai sus trebuie îndeplinite cumulat. Dacă una dintre ele nu este îndeplinită atunci nu se poate obține cetățenia germană.

Obținerea cetățeniei germane costă 255 de euro pentru o persoană. Pentru copiii minori pentru care se cere cetățenia odată cu părinții taxa este de 51 de euro. Copiii minori pentru care se cere cetățenia separat taxa este de 255 de euro. În cazul persoanelor cu venituri mici sau al familiilor cu mai mulți copii este posibilă o reducere a taxelor și/sau plata acestora în rate.
Principalele documente necesare la depunerea cererii pentru obținerea cetățeniei germane sunt:
» pașaport sau carte de identitate - original și copie
» certificat de naștere - original și copie
» certificat de căsătorie (dacă e cazul) - original și copie
» hotărâre de divorț  și declarație privind schimbarea numelui (dacă e cazul) - original și copie
» declarație de îngrijire a copilului, pentru copiii minori dacă se cere cetățenia pentru aceștia (dacă e cazul) - original și copie
» dovadă de cunoștințe suficiente de limba germană. Certificat de limbă (Zertifikat Deutsch
Deutschtest für Zuwanderer auf der Stufe B1, Zertifikat Deutsch für Jugendliche, Goethe-Zertifikat B2, etc.) sau dovada absolvirii unei școli în Germania ) - original și copie
» ultimii 3 fluturași de salariu - original și copie
» dovada privind începerea activității la actualul angajator - original și copie
» ultima declarație de impozit pentru persoane fizice autorizate (Gewerbe) (dacă e cazul) - original și copie
» dovada pensiei (dacă e cazul) - original și copie

Testul pentru obținerea cetățeniei germane - Einbürgerungstest

Fiecare aspirant la cetățenia germană trebuie să treacă cu succes acest test prin care își  poate dovedi cunoștințele despre privind legislația germană, sistemul social german și despre viața de zi cu zi în Germania. Testul constă în 33 de întrebări tip grilă cu un singur răspuns corect. 30 de întrebări sunt din umătoarele 3 teme: "Viața în democrație", "Istorie și răspundere", "Oamenii și societatea", iar 3 întrebări sunt legate de landul în care trăiești. Pentru a trece testul participanții trebuie să răspundă corect la minim 17 întrebări în 60 de minute. Testul costă 25 de euro și poate fi repetat.

Te poți pregăti pentru test în centrul de testare online aici:
» Online-Testcenter
De asemenea poți descărca toate cele 310 întrebări și răspunsuri în format pdf aici:
» Einbürgerungstest – Gesamtkatalog
Te poți înscrie pentru a da testul la centrele de examinare locale ale Oficiului Federal pentru Migrație (BAMF). Datele de contact ale centrelor de examinare le găsești pentru fiecare land în lista de mai jos:

Baden-Württemberg
Bayern
Berlin
Brandenburg
Bremen
Hamburg
Hessen
Mecklenburg-Vorpommern
Niedersachsen
Nordrhein-Westfalen
Rheinland-Pfalz
Saarland
Sachsen
Sachsen-Anhalt
Schleswig-Holstein
Thüringen

Ești in Germania și ai nevoie de ajutor?
Începând cu 1 mai 2017 s-a deschis Biroul de consiliere si servicii pentru integrarea in Germania care îți oferă consiliere privată și gratuită (telefonic, WhatsApp, Messenger, email). Noi nu îți rezolvam problemele, dar te putem ajuta cu informații, sfaturi și idei pentru rezolvarea acestora și de ce nu cu o vorbă bună și o încurajare!

Lasă un mesaj pe pagina de Facebook a biroului: https://www.facebook.com/consiliereDE/ sau sună la 0176 44238151 (e de ajuns doar un bip și te sunăm noi)