-

Permisul de conducere romanesc in Germania

Permisul de conducere eliberat în România este recunoscut peste tot în Uniunea Europeană și îl poți folosi în Germania atâta timp cât permisul este valabil (categoria B), ai împlinit vârsta legală de la care poți conduce un vehicul de categorie echivalentă, permisul nu este suspendat, restricționat sau revocat în țara care l-a emis (România în cazul nostru).  Începând cu 19 ianuarie 2013, toate permisele noi eliberate în UE respectă un model european standard - au forma unui „card bancar" din plastic cu fotografia titularului și cu elemente de securitate îmbunătățite. Încă mai poți folosi permisul emis anterior, dar acesta va fi înlocuit cu noul model în momentul în care expiră sau îl schimbi (cel târziu, până în 2033). Dacă nu ai încă noul model de permis, modelul  european, îl poți obține de la serviciul  public  comunitar  pe  raza  căruia ai domiciliul sau reședinta. Ai nevoie de permisul vechi, actul  de  identitate in original și copie, fișa deținătorului permisului de conducere completată și dovada plăţii contravalorii permisului de conducere.

Pentru posesorii categoriilor C, C1, CE, C1E (camion) sau D, D1, DE, D1E (autobuz) trebuie avute în vedere următoarele limitări:
» Permisele pentru categoriile C1 și C1E sunt valabile doar până la împlinirea vârstei de 50 de ani.
» Permisele pentru categoriile C, CE, D, DE, D1 și D1E sunt valabile în Germania doar 5 ani de la data eliberării chiar dacă valabilitatea acestora în țara emitentă este mai mare.

permis auto romaniaAtenție! Permisul de conducere (sau o categorie suplimentară) obținut în România în perioada în care ai reședința obișnuită în Germania (cu Anmeldung pe o perioada mai mare de 185 de zile/an) nu este valabil și nu poate fi folosit în Germania. Conducerea cu un astfel de permis este încadrată la conducerea fără permis și este faptă penală. Daca vrei să faci permisul în România trebuie să renunți la rezidența din Germania (Abmeldung) pentru o perioadă de cel puțin 185 de zile (6 luni).

Pentru conformitate, nevalabilitatea permisului obținut în străinătate în momentul în care „reședință obișnuită” se află în Germania este precizată la punctul 3 - alineatul 4 din Regulamentul privind posesorii de permise de conducere din țările Uniunii Europene emis de către Ministerul Federal al Transporturilor (Bundesministerium für Verkehr, Bau und Stadtentwiclung) care poate fi citit aici (limba germană):
Merkblatt für Inhaber ausländischer Fahrerlaubnisse (Führerscheine) aus EU- und EWR-Staaten über Führerscheinbestimmungen in der Bundesrepublik Deutschland
„Reședință obișnuită” care înseamnă locul în care o persoană locuiește în mod obișnuit, adică pe parcursul a cel puțin 185 de zile din fiecare an calendaristic este reglementată în Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere la Articolul 12 aliniatul 1 care poate fi citită aici (limba română):

Legislația din România (Ordinul  MAI nr. 110/2014 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere - articolul 3)  prevede de asemenea obligativitatea unei declarații pe propria răspundere privind rezidența de minim 185 de zile în România la cererea pentru obținerea permisului de conducere. Ordinul poate fi citit aici:
https://lege5.ro/Gratuit/gqydcmjwha/ordinul-nr-110-2014-pentru-modificarea-si-completarea-ordinului-ministrului-administratiei-si-internelor-nr-268-2010-privind-procedura-de-examinare-pentru-obtinerea-permisului-de-conducere
Un model de cerere pentru prezentrea la examenul pentru obținerea permisului de conducere care conține și declarația pe propria răspundere poate fi descărcat aici:
http://www.prefecturabucuresti.ro/resurse/permise/4_Cerere_examinare_.pdf?1502866329972

 

-

Schimbarea permisului românesc cu un permis german

Precizare: Permisul de conducere românesc valabil (obținut înainte de a avea Anmeldung în Germania) poate fi preschimbat cu unul nou în Romania fără probleme chiar dacă ai Anmeldung în Germania.

Dacă dorești, poți înlocui permisul de conducere românesc cu unul german, însă nu ești însă obligat să o faci. Documentele necesare pentru schimbarea permisului românesc în permis german (categoria B) sunt:
»  permisul românesc (valabil)
»  carte de identitate sau pașaport
»  confirmarea adresei (Anmeldebestätigung)
»  poză biometrică de pașaport (Biometrisches Lichtbild) - care se poate face la un automat  chiar în sediu)
»  cerere (o găsești la sediu).
Documentele se depun la Führerscheinstelle. (caută în Google ‘‘Führerscheinstelle+ nume oraș‘‘ pentru a găsi locul unde se poate face schimbarea). Eliberarea permisului german durează până la 4 săptămâni, timp în care poți folosi permisul românesc care se predă doar la primirea celui german. Taxa pentru schimbare este între 30 si 50 euro în funcție de localitate. Dacă te grăbești poți plăti și o taxa de urgență pentru eliberarea mai rapidă a permisului.
Dacă permisul este valabil nu ai nevoie de analize medicale. Pentru categoriile C, D, E și pentru permisul de categoria B expirat este nevoie in plus de adeverință medicală (analize sange, examene psihologic și oftalmologic). In plus la schimbare pentru permisele C, D, E trebuie prezentate și atestatele profesionale pentru a primi 95 pe permis.

Punctele de penalizare în Germania

Permisul de conducere românesc al persoanelor care au reședința în Germania (Anmeldung) se supune acelorași reguli cu permisul german de conducere și poate fi suspendat sau retras în anumite condiții de către autoritățile germane. Pentru abaterile de la regulile de circulație există un registru central de contorizare a punctelor de penalizare care se aplică pentru fiecare abatere în funcție de gravitatea acesteia. Registrul este administrat de Autoritatea Federală pentru Traficul Rutier - Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) cu sediul în Flensburg (de aici și denumirea punctelor de penalizare – Punkte in Flensburg). In funcție de gravitatea faptei se pot primi 1, 2 sau 3 puncte de penalizare. Acumularea a 8 puncte duce la retragerea permisului pentru minim 6 luni. Șoferul poate primi permisul înapoi, doar după ce demonstrează că este capabil să aibă un comportament adecvat în trafic după o evaluare medicală și psihologică.
Mai multe informații despre punctele de penalizare poți afla in următorul articol:

6.6 Permisul de conducere și punctele de penalizare în Germania


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: