-

Internet si telefonie in Germania

Aproape toate locuințele din Germania au deja o instalată o doză telefonică prin care te poți conecta la Internet, la rețeaua de telefonie fixă și la televiziune. Pentru aceasta trebuie să-ți faci un abonament la unul din furnizorii locali sau naționali cum ar fi Telekom, 1&1, Vodafone, Unitymedia, etc. Majoritatea furnizorilor oferă pachete cu Internet și telefonie fixă în care poate fi inclusă și o opțiune TV. Prețul unui pachet depinde de viteza de download pentru Internet și de opțiunile pe care le alegi. Abonamentele se pot face online sau la filialele furnizorilor. Va trebui să cumperi sau să închiriezi un router de la furnizor și vei primi vizita unui tehnician care va face conexiunea. Perioada dintre depunerea cererii pentru abonament și instalarea propriu-zisă poate ajunge pâna la 6 săptămâni, în funcție de furnizor.

Convorbirile în rețeaua de telefonie fixă din Germania sunt gratuite dar, atenție, convorbirile în rețelele mobile pot ajunge și la 20 de cenți pe minut. Prețurile unui abonament normal de telefonie fixă și Internet încep de la 19,99 euro pe lună și pot ajunge pâna la 40-50 de euro sau mai mult în funcție de furnizor și opțiunile alese.

În Germania există trei mari operatori de telefonie mobilă (Mobilfunkanbieter) care au propria rețea: Telekom (D1), Vodafone (D2) și O2. Pe lângă aceștia mai există alte câteva zeci de furnizori pentru care este greu de apreciat calitatea serviciilor pe care le oferă.

 

-

Abonamentele de telefonie mobilă (postpaid) pot include minute și sms-uri gratuite în una sau mai multe rețele și o conexiune la Internet. Poți de asemenea cumpăra un abonament Flatrate cu convorbiri nelimitate în toate rețelele și Internet nelimitat. Furnizorii oferă Internet Flatrate (nelimitat) dar asta înseamnă, de exemplu, la un pachet cu 10 GB flatrate că pînă la un consum de date de 10 GB vei avea o viteza maxima de acces la Internet iar după aceea până la sfârșitul lunii de abonament o viteză redusă. Majoritatea furnizorilor de telefonie mobilă oferă și o opțiune de cumpărare în rate a unui Smartphone de ultimă generație și/sau a unei tablete cu plata unui avans modic. Costul lunar al unui abonament normal de telefonie mobilă cu minute incluse și acces la Internet poate încep de la 9,99 euro și pot ajunge pâna la 40-50 de euro în funcție de furnizor și opțiunile alese.

 

Atenție!

După încheierea unui abonament ai timp 30 de zile dreptul să îl reziliezi dacă te-ai răzgândit. Abonamentele la telefonie fixă și mobilă se fac pe o perioadă de 2 ani și nu pot fi reziliate mai devreme de această perioadă. Rezilierea unui abonament trebuie făcută cu cel puțin o lună înainte de expirarea acestuia, în caz contrar abonamentul se va prelungi automat. La rezilierea unui abonament ai dreptul să-ți păstrezi numărul de telefon și să-l portezi în altă rețea.

 

Foarte mulți furnizori oferă și pachete prepaid cu minute și Internet inclus valabile o lună, care pot fi prelungite prin plata unei taxe lunare. Aceste pachete se închid automat la încheierea perioadei platite sau la reziliere. Oferte de cartele prepaid găsiți, de exemplu, în aproape toate lanțurile de supermarketuri din Germania (Lidl, Aldi, Kaufland, etc.) cu prețuri începând de la 7,99 euro pe lună. Activarea și încărcarea acestor cartele este foarte simplă.

Unii furnizori oferă pachete cu opțiuni avantajoase pentru convorbiri telefonice cu România în rețeaua fixă sau mobilă.

La încheierea oricărui tip de abonament, furnizorul îți va cere să semnezi o împuternicire (SEPA-Lastschriftmandat) prin care îți dai acordul ca acesta să poata lua bani lunar din contul tău pentru plata serviciilor achiziționate.

O listă cu principalii furnizori de telefonie și internet poți consulta în articolul:

9.3 Furnizori de Internet, TV și telefonie în Germania


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: