-

Inchiriere locuinta in Germania

După ce ți-ai stabilit bugetul pe care îl ai la dispoziție pentru închiriere și ai făcut o căutare în funcție de criteriile pe care ți le-ai stabilit (preț, locație, suprafață, etc), contactează telefonic proprietarii locuințelor găsite. Fii pregătit să răspunzi la întrebările pe care acesta ți le va pune (despre job, familie, actuala locuință, motivul pentru care vrei să te muți etc.) și solicită o întâlnire pentru vizionarea locuinței.

În cazul în care ai angajat o firmă imobiliară (Makler), aceasta va face pentru tine căutarea și va organiza vizionarea și toate etapele ulterioare până la semnarea contractului de închiriere inclusiv. Dacă nu ai angajat o firmă vezi mai departe pașii pe care trebuie să îi faci.

În cele mai multe cazuri la vizionare vor mai participa și alte persoane interesate de închirierea locuinței. Așa că trebuie să pregătești cu foarte bine orice întâlnire de vizionare prin pregătirea cu atenție a documentelor care vor veni în întâmpinarea nevoiei de informații a proprietarului și, nu uita o ținută îngrijită este întotdeauna o condiție strict necesară.

Documentele necesare la închirierea unei locuințe

Recomandabil este să-ți pregătești o mapă de prezentare care ar trebui să conțină următoarele documente:

1. Contractul de muncă - Arbeitsvertrag (copie)

Proprietarul va dori în primul rând să verifice situația ta financiară, dacă ai un salariu suficient de mare ca să poți plăti chiria și dacă contractul tău de muncă este pe o perioadă nedeterminată. Pregătește o copie a contractului de muncă și informează-ți șefii de la firma în care lucrezi despre faptul că ești in căutarea unei (noi) locuințe și că este posibil să primească telefoane de la viitorul proprietar.

2. Adeverință privind datoriile la chirie – Mietschuldenfreiheitsbescheinigung

E foarte posibil ca proprietarul să dorească să știe unde locuiești în prezent, cine este actualul proprietar și să afle de la acesta dacă ți-ai plătit chiria la timp și dacă ai cumva datorii. Așa că va trebui să-l informezi pe actualul proprietar despre intențiile tale de a te muta și să-l întrebi dacă poți da numărul său de telefon și/sau adresa de email viitorilor posibili proprietari pentru a fi contactat. Cel mai bine este să completezi adeverința privind datoriile la chirie să o dai la semnat actualului proprietar. Cu această adeverință vei avea un atu în plus față de potențialii concurenți la închirierea locuinței pe care o dorești.

Aici poți descărca adeverința privind datoriile la chirie:
Mietschuldenfreiheitsbescheinigung (pdf pentru tipar - 16 Kb)
Dacă ai nevoie de ajutor la traducere poți descărca aici formularul cu supratraducere:
Mietschuldenfreiheitsbescheinigung tradus (pdf pentru tipar - 20 Kb)

 

-

3. Formularul cu informații personale - Mieterselbstauskunft

Pentru a satisface nevoia de informații a proprietarului completează acest formular care conține toate datele de care are nevoie proprietarul: date personale, date despre venituri, datele de contact de la firma în care lucrezi și ale actualului proprietar. Acest formular este absolut necesar la închirierea unei locuințe, așa că completează-l și prezintă-l viitorului proprietar la vizionarea locuinței.

Formularul este disponibil pentru descărcare aici:
Mieterselbstauskunft (pdf pentru tipar - 24 Kb)
Formularul cu supratraducere poate fi descărcat aici:
Mieterselbstauskunft tradus (pdf pentru tipar - 32 Kb)

4. Certificat de la Biroul German de Credite – SCHUFA Auskunft

Unii proprietari ți-ar putea cere și un certificat de la Biroul German de Credite care să ateste bonitatea ta și faptul că nu ai datorii la bănci sau la alți furnizori de servicii. Certificatul poate fi obținut gratuit o dată pe an. Mai multe informații în articolul:
3.3 SCHUFA - Asociația pentru protecția și siguranța creditelor

Contractul de închiriere

Ți-ai pregătit mapa de prezentare, ai vizionat locuința pe care dorești să o închiriezi și ai fost selectat de către proprietar ca viitor chiriaș? Urmează semnarea contractului de închiriere și, gata te poți muta.
Totuși, inainte de semnarea contractului, pentru a nu avea surprize mai târziu, verifică încă o dată in detaliu toate informatiile pe care acesta le conține: suprafața locuinței, mărimea chiriei și dacă aceasta va crește pe perioada contractului, cum se calculează cheltuielile de întreținere (eventual poți solicita prezentarea certificatului energetic pentru cheltuielile cu încălzirea), valoarea garanției (Kaution),  comisionul agentului imobiliar (Provision - daca este cazul), durata contractului de închiriere (limitat sau nelimitat), cine face curățenie pe casa scării și dacă ai obligația de a curăța zăpada din jurul blocului, obligaţii de renovare.

Contractul de închiriere este un document important şi reglementează in detaliu condiţiile de închiriere. Acest contract este angajant atât pentru tine cât şi pentru persoana care închiriază. De aceea, cere ca toate înţelegerile să fie consemnate în scris în contractul de închiriere, deoarece acordurile orale pot duce ulterior la litigii.

De obicei contractul de închiriere este insoțit de un proces verbal de recepţie, în care se prezintă detaliat starea locuinței in momentul preluării și valoarea afișată de contoarele de curent sau de gaz. Citește-l cu atenție deoarece proprietarul te-ar putea face ulterior răspunzător pentru problemele care nu sunt menţionate in procesul verbal și ai putea pierde garanția pe care ai plătit-o la închirierea locuinței.

Persoanele care închiriază utilizează de regulă contracte model care sunt editate de asociaţiile de proprietari. Aceste contracte trebuie să corespundă prevederilor legale de protecţie a chiriaşilor.
Un model de contract de inchiriere poți vedea aici:

Mietvertrag (pdf – 20 Kb)

În speranța că sfaturile noastre te vor ajuta în găsirea și închirierea unei locuințe în Germania, îți urăm succes.


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: