-

Inchirierea unei locuinte in Germania

Căutarea și închirierea unei locuințe în Germania este o problemă chiar mai dificil de rezolvat decât cea a găsirii unui loc de muncă, care presupune multă perseverență, răbdare și pregătirea cu atenție a actelor necesare și a discuției cu proprietarul.

Conform Oficiului Federal German de Statistică (Statistisches Bundesamt) aproape 54% din germani locuiesc în locuințe închiriate. Orice proprietar/administrator (Vermieter) știe că oferta de locuințe pentru închiriat, mai ales în orașele mari, este mult mai mică decât cererea, așa că pentru a-și închiria apartamentul va face o selecție dură printre solicitanți dorind să se asigure că chiria (Miete) va fi plătită la timp, chiriașul (Mieter) va rămâne pe o perioadă lungă în locuință (Wohnung), că nu va produce stricăciuni acestuia și că va respecta regulile de bună convețuire (Hausordnung) cu vecinii. Un proprietar căruia nu-i place de tine sau care a avut deja experiențe proaste cu chiriași din estul Europei ar putea să te refuze chiar dacă îndeplinești toate condițiile obiective pe care acesta le cere.

Bugetul inițial la închirierea unei locuințe

Primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte de a închiria o locuință, este să calculezi cât îți poți permite să plătești lunar pentru chirie și utilități. Ține cont de faptul că în Germania chiriile sunt mult mai mari decât cele din Romania, acestea încep pentru chiria efectivă fără utilități (Kaltmiete) de la 3-400 € pentru o garsonieră sau un apartament mai mic și pot ajunge până la 8-900 € sau mai mult pentru un apartament cu două/trei camere. Mărimea chiriei depinde nu doar de suprafața locuinței ci și de amplasarea acesteia, în orașele mari și în zonele centrale chiria este mult mai mare decât în zonele rurale sau în orașele mai mici. Recomandabil ar fi să iei în calcul un buget lunar pentru chiria totală (Warmmiete), care include și costurile de întreținere (Nebenkosten) reprezentând un procent de maximum 40-45% din valoarea veniturilor tale nete. Ține cont că pe lângă chiria totală trebuie să plătești separat energia electrică, gazul și eventual abonamentul la Internet, telefonie fixă și TV.

 

-

În momentul în care știi suma pe care o poți plăti lunar, poți calcula bugetul inițial necesar mutării și începe căutarea locuinței. În calculul bugetului inițial trebuie să iei în considerare următoarele cheltuieli:

  • Chiria efectivă plătită în avans pentru prima lună  - Kaltmiete (KM)

  • Cheltuielile de întreținere plătite în avans pentru prima lună – Nebenkosten (NK)

  • Garanția pentru locuință - Kaution – se plătește proprietarului, are de obicei valoarea a două / trei chirii efective și o vei primi înapoi la predarea locuinței.

  • In cazul în care apelezi la o agenție imobiliară (Makler), trebuie să ai în vedere că aceasta îți va cere să plătești un comision - Provision - care are de obicei valoarea a două chirii efective plus TVA 19%. Acest comision nu este obligatoriu pentru chiriaș, dar dacă vrei ca agenția sa îți găsească o locuință ar trebui plătit

Exemple pentru calculul unui buget inițial la închirierea unei locuințe pentru chirii efective de 400, 500 și 600 euro:

Costuri

KM=400 €

KM=500 €

KM=600 €

Kaltmiete – avans 1 lună

400 €

500 €

600 €

Nebenkosten – avans 1 lună

100 €

125 €

150 €

Kaution = KM X 3

1200 €

1500 €

1800 €

Total fără servicii Makler

1700 €

2125 €

2550 €

Provision = KM X 2,38

952 €

1190 €

1428 €

Total cu servicii Makler

2652 €

3325 €

3978 €

 

Cheltuielile de întreținere se împart la numărul de apartamente dintr-un bloc și pot varia de la o locuință la alta în funcție de ce conțin acestea: apa caldă și apa rece, încălzirea, curățenia și curentul electric pe casa scării, cheltuieli cu liftul, colectarea deşeurilor, etc. Cheltuielile de reparații generale ale blocului și fondul de rulment intră în sarcina proprietarului.

După cum vezi bugetul de care ai nevoie pentru închirierea unei locuințe este destul de mare și, din păcate, cheltuielile nu se opresc aici. Majoritatea apartamentelor din Germania se închiriază nemobilate, așa că trebuie să iei în calcul și costurile pentru mobilierul strict necesar care pot varia între 1000 și 2000 de euro în funcție de ce ai nevoie. Există apartamente care au bucătaria mobilată (Einbauküche), iar în unele apartamente trebuie să cumperi tot începând cu chiuveta și chiar becurille. Închirierea unui apartament mobilat este mai comodă, fără costuri suplimentare la mutare, dar acestea sunt mai greu de găsit și au chirii mai mari.

În articolul următor ‚‚2.5.2 Închirierea unei locuințe în Germania - Căutarea‘‘ vom vorbi despre căutarea unei locuințe și vei primi câteva sfaturi practice.


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: