În Germania familia este protejată și nu trebuie să devină un caz social doar din cauză că are copii. Alocația suplimentară pentru copii este gândită ca un ajutor pentru părinții care se pot întreține singuri dar nu au resurse suficiente și pentru întreținerea copiilor. Kinderzuschlag a fost introdus ca ajutor social în ianuarie 2005 ca o completare la ajutorul social „Hartz IV“. Începând cu 1 ianuarie 2021 alocația suplimentară pentru copii - Kinderzuschlag are o valoare maximă de 205 de euro pentru fiecare copil și se plătește părintelui care primește alocația pentru copii - Kindergeld împreună cu aceasta.
Cine are dreptul la Kinderzuschlag?
Persoanele care au dreptul la alocația pentru copii - Kindergeld au dreptul și la alocația suplimentară – Kinderzuschlag pentru copiii cu vârsta de până la 25 de ani dacă:
» copiii locuiesc împreună cu părinții și nu sunt căsătoriți.
» copiii primesc alocația pentru copii – Kindergeld.
» veniturile lunare ale părinților sunt mai mari sau egale decât venitul minim cerut de lege de 900 de euro pentru familiile în care copilul se află în îngrijirea ambilor părinți sau de 600 de euro în cazul în care copilul se află în îngrijirea unui singur părinte (Alleinerzieher).
» veniturile părinților nu depășesc venitul maxim prevăzut de lege.
» nevoile familiei sunt acoperite prin plata alocației suplimentare (eventual dacă există,și prin plata alocației pentru locuință – Wohngeld) iar familia nu are dreptul la ajutor social (Arbeitslosengeld II/Sozialgeld).
Ca regulă de bază, părinții cu copii care au venituri doar din ajutoarele sociale au dreptul doar la alocația pentru copii - Kindergeld neavând dreptul și la alocația suplimentară - Kinderzuschlag
Venitul maxim pentru care se poate plăti Kinderzuschlag se calculează în funcție de nevoile pentru asigurarea unui nivel de trai minim, după regulile ajutorului de șomaj II – Arbeitslosengeld II (409 euro pentru părinții singuri și 736 euro pentru perechi) la care se adaugă un procent din costurile pentru chirie și căldură (între 40,45% și 83,16% în funcție de numărul de copii) și valoarea totală a alocației suplimentare. Calculul venitului maxim este destul de complicat, dar îl poate face pentru tine orice funcționar de la Familienkasse.
-
Exemplu: dreptul la Kinderzuschlag pentru o familie care plătește o chirie de 600 de euro pe lună. Daca familia are un copil, venitul trebuie sa fie de minim 900 euro și de maxim 1404,96 euro, pentru doi copii venitul trebuie să fie între 900 și 1503,02 euro, iar pentru trei copii venitul trebuie să fie între 900 și 1619,2 euro.
Documente necesare pentru Kinderzuschlag
Cererea pentru Kinderzuschlag se depune la Oficiul Local de Asistență Socială și Protecția Copilului – Familienkasse. Principalele documente necesare sunt disponibile în format tipărit la Familienkasse sau online la următoarele adrese:
» Cerere pentru alocația suplimentară pentru copii - Antrag auf Kinderzuschlag
https://www.arbeitsagentur.de/pdf/1463059422762
» Dovada venitului de la angajator - Verdienstbescheinigung des Arbeitgebers
https://www.arbeitsagentur.de/pdf/1463059423450
» Declarație privind veniturile - Erklärung zum Vermögen
https://www.arbeitsagentur.de/pdf/1463059423616
» Declarație privind costurile locuinței - Erklärung über die Unterkunftskosten
https://www.arbeitsagentur.de/pdf/1463059423086
În funcție de situația personală este posibil să fie necesare și alte documente.
Sper ca acest articol să îi ajute pe cei care au nevoie de alocația suplimentară pentru copii în Germania.
Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:
-
– o lista cu peste 1100 de medici vorbitori de limba romana. Lista este realizată și completată cu sprijinul prietenilor de pe Facebook.
-
3.6 Alocația pentru copii în Germania – Kindergeld
– Articolul prezinta procedura și documentele necesare pentru obținerea alocației germane pentru românii care locuiesc și muncesc în Germania.
-
4.3 Contractul de muncă în Germania – Arbeitsvertrag
- Prevederile principale pe care trebuie să le conțină un contract de muncă în Germania cu amănunte despre salariu, programul de lucru, orele suplimentare, sporuri, concediul de odihnă și cel medical și nu în ultimul rând despre rezilierea contractului de muncă (demisie, concediere, perioade de preaviz).
-
6.5 Permisul de conducere românesc în Germania
- aici sunt prezentate date despre valabilitatea permisului românesc în Germania și despre preschimbarea acestuia cu un permis german.
-
3.7 Ajutorul social pentru locuință în Germania – Wohngeld
- Familiile cu venituri mici pot cere și obține ajutorul social pentru locuință în Germania. Condițiile, procedura si documentele necesare pot fi găsite în articol.