-

În Germania există reguli stricte în ceea ce privește rezilierea contractelor încheiate. Odată ce ai semnat un contract te obligi să respecți condițiile acestuia care de obicei includ termenele și modul în care se poate face rezilierea acestuia de către ambele părți semnatare. Fiecare contract, fie de închiriere, de muncă, de servicii, etc. are regulile lui specifice în ceea ce privește rezilierea care, dacă nu sunt respectate pot duce la prelungirea automată a acestuia sau în unele cazuri la penalizări. De aceea în acest articol sunt explicate pentru fiecare tip de contract în parte când și cum se poate face rezilierea.

Contractul de închiriere - Mietvertrag

Contractul de închiriere este un document important şi reglementează in detaliu condițiile de închiriere. Acest contract este angajant atât pentru tine cât şi pentru persoana care închiriază. Dacă ai închiriat o locuință în Germania la semnarea contractului ai plătit proprietarului o garanție (Kaution) pentru eventualele pagube pe care le-ai putea provoca în locuință. Garanția, care are de obicei valoarea a trei chirii, poate fi recuperată cu îndeplinirea a două condiții: să ceri rezilierea contractului cu cel puțin 3 luni înainte de plecare, iar la predarea locuinței aceasta să fie în aceeiași stare cu cea în care ai luat-o. În caz contrar proprietarul îți poate cere să remediezi defectele constatate și uneori chiar să renovezi locuința. Pentru a evita orice probleme ulterioare, la predarea locuinței trebuie neapărat să faci cu proprietarul un proces verbal de primire-predare - Übergabeprotokoll în care să fie specificate starea locuinței și valoarea pe care o indică contoarele de apă, gaz, curent sau de căldură.

Contracte de servicii

Închiderea abonamentelor de Internet, telefonie fixă și telefonie mobilă
Rezilierea acestor contracte (dacă nu ai un contract cu drept de reziliere lunară sau o cartelă prepaid) trebuie făcută, de regulă, cu cel puțin 3 luni înainte de încheierea contractului. Dacă nu este respectată această perioadă, contractele pot fi prelungite automat cu maxim o lună. Rezilierea se poate face telefonic, online sau direct la o filială a operatorului de care aparții. Pentru aceasta ai nevoie de numărul de client (Kundennummer), de o parolă (pentru online) sau de actul de identitate (pentru ghișeu).
În cazul în care pleci din Germania majoritatea operatorilor acceptă o reziliere specială a contractului fără respectarea perioadei mai sus menționate.
În unele cazuri poți cere rezilierea fără respectarea termenelor în cazul în care operatorul nu poate oferi în zona in care locuiești servicii la calitatea prevăzută în contract.
Rezilierea contractelor de curent și gaz
Termenul de reziliere a acestor contracte poate varia între 4 săptămâni și 3 luni înainte de încheierea contractului. Dacă nu este respectat acest termen, contractele se prelungesc automat cu încă un an. În majoritatea cazurilor se poate face și o reziliere specială cu un termen de 2 săptămâni în cazul în care te muți în altă locuință.
În cazul în care consideri că plătești prea mult și dorești să schimbi furnizorul, există site-uri specializate care oferă prețuri mai mici și bonusuri și servicii care includ și rezilierea contractului cu actualul furnizor. Pentru o simulare poți vizita următoarele site-uri:
https://www.check24.de/strom-gas/
https://www.verivox.de/power/ sau https://www.verivox.de/gas/

 

-

Contractul de muncă - Arbeitsvertrag

Rezilierea contractului de muncă poate fi făcută doar în scris, iar termenul de reziliere (preaviz) începe să curgă de la data când cealaltă parte a luat la cunoștință de reziliere.
Atât angajatorul - prin concediere cât și angajatul - prin demisie au dreptul să ceară rezilierea contractului de muncă cu respectarea termenelor legale de preaviz. În cazuri de încălcare gravă a contractului (furt, violențe la adresa angajatorului sau a superiorilor) sau din partea angajatorului: neplata salariului pentru mai mult de 2 luni sau etc) contractul de muncă poate fi desfăcut pe loc fără respectarea acestor termene - fristlose Kündigung.
În plus trebuie spus că un contract de muncă poate fi încetat și prin înțelegerea ambelor părți – prin semnarea unui Aufhebungsvertrag. Astfel contractul poate înceta în orice moment decis împreună de către ambele părți contractuale. Un contract de muncă cu durată determinată – befristet încetează la data expirării fără a fi nevoie de concediere în prealabil.
În perioada de probă oricare parte poate rezilia contractul cu un termen de reziliere de 2 săptămâni, fără a fi necesar vreun motiv. După perioada de probă, termenele de preaviz sunt de regula 4 săptămâni cu data de 15 sau la sfârșitul lunii (atât în cazul demisiei cât și în cazul unei concedierii).
Termenul de preaviz- Kündigungsfrist în cazul concedierii crește în funcție de vechimea de angajare în firmă și poate ajunge la 7 luni dacă persoana este de mai mult de 20 de ani în firmă. Termenul de preaviz- Kündigungsfrist crește în funcție de vechimea de angajare în firmă și poate ajunge la 7 luni dacă persoana este de mai mult de 20 de ani în firmă.
Dacă din diferite motive vrei să-ți reziliezi contractul de muncă, și nu știi cum trebuie formulată demisia poți folosi pentru tipar și editare modelele de demisie de mai jos:
https://romde.eu/documente/pdf/043_Model_demisie_ Kündigung_cu explicatii.pdf
https://romde.eu/documente/pdf/043_Model_demisie_ Kündigung_format_word_editabil.doc

Contracte de asigurari - Versicherungen

» Asigurarea de sănătate - Krankenversicherung
Alegerea casei de asigurări de sănătate este liberă iar schimbarea acesteia se poate face simplu în doar câteva zile. Dacă ești nemulțumit de prestațiile și serviciile pe care asiguratorul ți le oferă, poți cere (fără a motiva!) rezilierea contractului și înscrierea la altă casă de asigurare. Depunerea cererii de reziliere (Kündigung) se poate face în scris cu un termen de 8 săptămâni la sfârșitul lunii. (de exemplu o cerere depusă în luna ianuarie va avea afect la 31 martie) În cerere trebuie cerută o confirmare a rezilierii (Kündigungsbestätigung) care se depune alături de cererea de înscriere la noua casă de asigurări. Asiguratul trebuie să rămână membru al noii case cel puțin 18 luni și poate rezilia contractul mai devreme doar dacă casa  de asigurări crește contribuția sau reduce prestațiile oferite. Un model (în format Word editabil) de cerere de reziliere a calității de membru la o casă de asigurări găsești aici: https://romde.eu/documente/pdf/071_Kündigung_Krankenkasse.doc

» Asigurarea auto - Kfz Versicherung
Ca regulă generală, asigurarea auto poate fi reziliată cu cel puțin o lună înainte de încheierea anului de asigurare. În majoritatea contractelor anul de asigurare coincide cu anul calendaristic, (chiar dacă asigurarea s-a încheiat de exemplu în luna august) de aceea 30 noiembrie este ultima zi în care se poate cere rezilierea contractului de asigurare. Dar, atenție, există și contracte care nu respectă anul calendaristic. Și în acest caz rezilierea se poate face cu o lună înainte, De exemplu pentru o asigurare încheiată la 1 august care se încheie la 31 iulie anul următor ultima zi pentru cererea rezilierii este 30 iunie.
Rezilierea poate fi trimisă prin email sau prin poștă. Deoarece primirea prin email de către asigurator a rezilierii nu poate fi dovedită, cea mai sigură variantă este trimiterea acesteia prin scrisoare recomandată (Einschreiben) cu confirmare de primire (Rückschein).
Există și cazuri în care se poate cere rezilierea asigurării auto fără a respecta termenele de mai sus, de exemplu în cazul în care asiguratorul mărește cotizația.
În cazul în care mașina este vândută, asigurarea va fi preluată de către cumpărător din momentul în care acesta va face înregistrarea. În acest caz dacă nu se face pe loc schimbarea proprietarului la biroul de înmatriculări (Kfz-Zulassungsstelle) e bine să informezi asigurarea despre vânzare. Dacă ai cumpărat o altă mașină nu ești obligat să o înscrii la același asigurator.
Un model (în format Word editabil) de cerere de reziliere a asigurării auto poți descărca aici:
https://romde.eu/documente/pdf/0301_Kündigung_Kfz_Versicherung.docx

Alte asigurări private

Pentru alte tipuri de asigurări cum ar fi asigurarea de protecție juridică - Rechtsschutzversicherung sau asigurarea de răspundere civilă - Haftpflichtversicherung în marea majoritate a cazurilor rezilierea se poate face cu 3 luni înainte de data prevăzută pentru încheierea contractului de asigurare. Dacă rezilierea nu se face la timp și acest tip de contracte se prelungesc automat cu încă un an. Și aici există cazuri în care se poate cere mai devreme rezilierea, de exemplu în cazul în care apar majorări ale contribuției sau în cazul în care dispare riscul pentru care a fost încheiată asigurarea.

Contul bancar - Girokonto

Dacă nu mai ai nevoie de un cont bancar în Germania sau vrei să-ți deschizi cont la altă bancă care oferă condiții mai avantajoase, închiderea contului bancar se poate face foarte ușor. Trebuie să mergi întro filială a băncii de care aparții și să ceri închiderea la ghișeu sau la un consilier, iar închiderea contului se face pe loc. Înainte de aceasta retrage banii pe care îi mai ai în cont sau virează-i într-un alt cont dacă ai deschis deja unul nou. Totuși lasă în cont 4-5 euro pentru eventuale taxe de administrare care mai pot apărea. Neînchiderea unui cont pe care nu îl mai folosești poate duce la apariția unor datorii prin cumularea taxelor de administrare neplătite, care cresc și sunt purtătoare de dobânzi.

Alte contracte și informații

În general regula de 3 luni pentru rezilierea contractelor este valabilă și pentru alte tipuri de contracte sau abonamente (ziare, reviste, săli de fitness, etc.) dacă în contract nu este precizat altfel. Pentru unele abonamente online cum ar fi Amazon Prime, Netflix, DAZN rezilierea se poate face în orice moment direct pe site-ul firmei și are efect începând cu luna următoare.
Dacă nu știi cum să scrii o reziliere de contract sau de abonament, sau dacă nu știi adresa furnizorului poți foarte ușor să faci gratuit rezilierea online pe site-ul Aboalarm (link-ul mai jos) la peste 25.000 de furnizori sau operatori de servicii. trebuie să introduci doar numele furnizorului și data la care vrei să faci rezilierea și datele tale din contract (de exemplu: nume și adresă, data nașterii, număr de telefon, număr de client, număr de contract, etc.). Site-ul va genera automat pentru tine cererea de reziliere a contractului.
» https://www.aboalarm.de


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: