-

recuperare salariu in Germania

În cadrul activității de consiliere pe care o oferim, primim foarte des întrebări legate de neplata salariului de către angajator. În cele mai multe cazuri angajatorul se bazează pe faptul că angajatul nu va face nimic pentru recuperarea salariului neplătit fie din cauză că nu știe foarte bine limba germana, nu cunoaște legislația și/ sau că nu știe drepturile pe care le are. Deoarece foarte mulți dintre românii care lucrează în Germania se confruntă cu o astfel de situație, am apelat la doamna Andreea Ernst, jurist de profesie, care îți prezintă ăn articolul următor pașii pe care trebuie să-i faci în două situații diferite de neplată a salariului de către angajator. Mulțumim!

Angajatorul nu ți-a plătit ultimul salariu. Ce poți face?

Foarte des se intamplă ca unii angajați să se afle in situația de a nu le fi plătit ultimul salariu. Angajatorul este insă OBLIGAT la plata salariului chiar dacă angajatul și-a înaintat demisia (Kündigung). Înainte sa se prezinte la instanța responsabilă cu conflictele de muncă (Arbeitsgericht), angajatul trebuie să someze angajatorul cu privire la plata sumei datorate.
Primul pas in situația de neplată a ultimului salariu este înaintarea de către angajat către angajator a unei cereri de plată scrise (Aufforderung zur Zahlung). Cererea trebuie sa conțină un termen de plată până la care suma datorată ar trebui sa se afle în contul angajatului. Este de preferat ca acest termen sa fie între o saptămână și 10 zile. De asemenea, mai trebuie specificată suma datorată. Concret avem nevoie de o sumă și o dată până la care poate fi platită. De asemenea ar fi bine sa fie specificate și consecințele în cazul în care angajatorul nu răspunde cererii, respectiv că în cazul în care suma de plată nu este la data specificată in cont, urmează să înaintezi o plângere la instanța pentru conflictele de muncă.

 

-

În cazul în care angajatorul nu răspunde cererii tale și nu face plata salariilor datorate, următorul pas pe care trebuie să-l faci este să depui o plângere către instanța de muncă. Un avocat nu este imediat necesar, în prima instanța ești ajutat de centrul de ajutor al instanței (Antragshilfestelle beim Arbeitsgericht) la formularea plângerii. În cele mai multe cazuri se intermediază o conciliere amiabilă ca urmare a plângerii (cam in 5 săptămâni după înaintarea plângerii). Cea mai mare parte a angajatorilor este în urma acestor negocieri de acord sa plăteasca întreaga sumă datorată. Această procedură este scutită de taxa judiciară. În cazul în care, în urma ințelegerii amiabile angajatorul refuză în continuare să plătească salariul, se trece la etapa următoare pentru care se recomandă angajarea unui avocat specializat în dreptul muncii.
Un exemplu (format word – editabil) de somație pentru plata salariului poți descărca aici:
Abmahnung - Aufforderung zur Zahlung

Angajatorul a intrat în insolvență și nu ți-a plătit salariul?

Un altă situație des întâlnită de neplată a ultimelor salarii este cazul în care angajatorul intră în insolvență. Și în acest caz angajatul poate cere plata ultimelor salarii prin depunerea unei cereri de bani de insolvență - Antrag auf Insolvenzgeld. Cererea se depune la Agenția Federală de Muncă - Bundesagentur für Arbeit (filiala locală - Arbeitsamt) și se poate face pentru cel mult 3 salarii neplătite chiar dacă relația de muncă s-a încheiat înainte de intrarea în insolvență.
Cererea trebuie depusă în maxim 2 luni de la începerea procedurii de insolvență și trebuie insoțită de următoarele documente:
»  ultimii 3 fluturași de salariu (Lohnabrechnung)
»  demisia (Kündigungsschreiben) in cazul în care ai fost dat afară
»  adeverință pentru bani de insolvență – Insolvenzgeldbescheinigung – care poate fi obținută fie de la angajator, fie de la firma care administrează insolvența
Plata Insolvenzgeld este egală cu venitul net avut anterior. De asemenea pot fi plătite și orele suplimentare muncite în perioada celor 3 luni neplătite. Pe lângă aceasta vor fi platite de către Arbeitsamt și contribuțiile sociale restante (asigurarea de sănătate, cea de pensie, etc.)
Cererea de pentru bani de insolvență poate fi obținută de la Arbeitsamt sau poate fi descărcată și tipărită aici:
Antrag auf Insolvenzgeld


Autor: Andreea Ernst
Doamna Andreea Ernst este de profesie jurist, fiind absolventă a Universității Lucian Blaga din Sibiu.


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: