ElterngeldFamiliile cu copii sunt sprijinite de statul german după nașterea copilului/copiilor prin alocația pentru părinți – Elterngeld. Familiile de români stabiliți în Germania au dreptul la această alocație în mod egal cu familiile germane dacă sunt angajați legal, dacă sunt șomeri, dacă lucrează independent ca persoană fizică autorizată sau dacă studiază întro școală germană. Pe lângă părinții naturali și adoptivi ai copilului, au dreptul la acestă alocație și alte rude până la gradul trei cum ar fi unul dintre frați, unchi/mătuși sau chiar bunicii copilului.

Condiții pentru primirea alocației

Dreptul la alocația pentru părinți au familiile care îndeplinesc următoarele condiții:
•    își îngrijesc și își educă copiii singuri după naștere
•    nu lucrează mai mult de 30 de ore pe săptămână
•    locuiesc împreună cu copiii
•    au o locuință sau reședința de bază în Germania
•    au venituri mai mici de 500.000 de euro pe an (250.000 în cazul părinților singuri)
Alocația poate fi plătită oricăruia dintre părinți, iar aceștia pot alege între cele două tipuri de alocații, alocația de bază – Elterngeld și noua variantă de alocație cu o durată de timp prelungită – ElterngeldPlus.
Eltengeld - Alocația de bază se plătește pe o perioadă de maxim 14 luni dacă se împarte între părinți. Un părinte poate primi alocația pentru minim 2 luni și maxim 12 luni. Părinții care își cresc copiii singuri beneficiază de alocație pe toată perioada de 14 luni.
ElterngeldPlus are aceleași condiții cu Elterngeld, se plătește pe o perioadă de maxim 28 luni, iar suma lunară plătită este la jumătate din valoare. Un părinte poate primi alocația pentru minim 4 luni și maxim 24 luni, iar părinții care își cresc copiii singuri beneficiază de alocație pe toată perioada.

Valoarea alocației pentru părinți

Pentru Eltengeld valoarea minimă a alocației este de 300 de euro iar cea maximă de 1800 de euro. Pentru ElterngeldPlus valorile sunt la jumătate, respectiv 150 și 900 de euro. Suma primită ca alocație se calculează în funcție de venitul net obținut în ultimele 12 luni și venitul net obținut pe perioada alocației ca o rată procentuală de înlocuire a venitului pierdut.
•    pentru venituri nete mai mari de 1240 euro – 65%
•    pentru venituri nete mai mari de 1220 euro – 66%
•    pentru venituri nete cuprinse între 1000 și 1200 euro – 67%
La venituri nete mai mici de 1000 de euro procentajul crește până la 100%, cu cât venitul net este mai mic cu atât mai mult crește rata de înlocuire. Pentru părinții care nu au avut venituri înainte de naștere alocația este de 300 de euro, respectiv 150 pentru ElterngeldPlus. Pentru gemeni se plătește un supliment de 300 de euro pentru fiecare copil începând cu al doilea.

Cererea pentru alocația pentru părinți

Cererea pentru Elterngeld trebuie depusă în scris și separat de fiecare părinte cu precizarea perioadei pentru care se solicită alocația. Cererea poate fi modificată ulterior, dar numai pentru lunile pentru care nu s-a făcut plata încă. Cererea nu trebuie depusă imediat după naștere dar este recomandat să se facă după maxim 3 luni de la naștere pentru a nu pierde nici o lună de plată. Nu există un formular standard pentru cerere și celelalte documente necesare (certificat de naștere, adeverință de la angajator, etc,) deoarece în fiecare Land sunt instituții diferite care se ocupă cu procesarea cererilor și plata alocației. Pentru găsirea instituției reponsabilă pentru localitatea în care locuiești fă o căutare în pagina următoare prin introducerea codului poștal al localității tale (Postleitzahl):
Elterngeldstellen in Ihrer Nähe
Poți de asemenea accesa lista de mai jos cu locurile unde se poate depune cererea:
Verzeichnis der Elterngeldstellen
Și la final pentru cei interesați un calculator pentru calcularea alocației pentru părinți:
Elterngeld - Rechner


Ești in Germania și ai nevoie de ajutor?
Începând cu 1 mai 2017 s-a deschis Biroul de consiliere si servicii pentru integrarea in Germania care îți oferă consiliere privată și gratuită (telefonic, WhatsApp, Messenger, email). Noi nu îți rezolvam problemele, dar te putem ajuta cu informații, sfaturi și idei pentru rezolvarea acestora și de ce nu cu o vorbă bună și o încurajare!

Lasă un mesaj pe pagina de Facebook a biroului: https://www.facebook.com/consiliereDE/ sau sună la 0176 44238151 (e de ajuns doar un bip și te sunăm noi)