-

somaj

În calitate de cetățean român ai dreptul la ajutorul de șomaj - Arbeitslosengeld 1 (ALG 1) în Germania în mod egal cu cetățenii germani dacă îndeplinești condițiile legale. Acest drept se obține prin asigurarea de somaj – Arbeitslosenversicherung care este obligatorie și se reține din salariul lunar brut in procent de 1,5% (la aceasta se adauga contributia angajatorului – Arbeitgeber de 1,5%). Pentru a primi ajutor de șomaj, ai obligația de a a anunța Agenția locală pentru Ocuparea Forței de Muncă - Arbeitsamt că ești în căutarea unui loc de muncă - Arbeitsuchend cu cel puțin trei luni înainte de rezilierea contractului de muncă pe care îl ai. Dacă afli de reziliere cu mai puțin de 3 luni înainte, trebuie să anunți agenția în maxim 3 zile de la momentul când ai aflat de aceasta. Anunțarea rezilierii se poate face telefonic la agenția locală sau online la https://www.arbeitsagentur.de. Începând cu 1 ianuarie 2022 nu mai este necesar să mergi personal la agenția locală și să confirmi starea ta de șomer - Arbeitslos, toată procedura de inregistrare putând fi făcută online. Dacă nu respecți condițiile mai sus menționate riști suspendarea ajutorului de șomaj pe o anumită perioadă.
De regulă, ajutorul de șomaj - Arbeitslosengeld 1 (ALG 1)  se plătește în primele 12 luni de la pierderea locului de muncă și depinde de venitul net mediu din ultimele 6 luni. După această perioada șomerul poate beneficia de Arbeitslosengeld 2 (ALG 2 / Hartz IV) care este un ajutor social, se plătește după încetarea dreptului la ALG 1, iar valoarea acestuia se calculează în funcție de nevoile de existență ale persoanei care îl primește.

Cine are dreptul la ajutorul de șomaj - Arbeitslosengeld (ALG1)

Au dreptul la ALG 1 persoanele care și-au pierdut locul de muncă sau cele care lucrează mai puțin de 15 ore pe săptămână, nu au împlinit încă 65 de ani, au lucrat cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani și au plătit asigurarea de șomaj. Aici se încadrează și cei care au avut un Minijob. Au dreptul la ajutorul de șomaj și  lucrătorii sezonieri care au lucrat cel puțin 6 luni în ultimii 2 ani. Prima condiție pentru a primi ajutor de șomaj este înregistrarea personală la Agenția locală pentru Ocuparea Forței de Muncă - Arbeitsamt. Pe perioada ajutorului de șomaj, șomerii au obligația să stea la dispoziția agenției și să fie pregătiți să accepte locurile de muncă oferite de aceasta.

 

-

Documente necesare la cererea ajutorului de șomaj

La depunerea cererii pentru ajutorul de șomaj ai nevoie de următoarele documente:
»  Carte de identitate sau Pașaport valabil;
»  Copie după Anmeldung
»  Copie după contractul de muncă - Arbeitsvertrag
»  Copii după diplomele și certificatele care atestă calificarea personală
»  Copie demisie / concediere - Kündigung sau dovada înștiințării încetarii contractului de muncă
De asemenea trebuie să știi (sunt necesare la completarea cererii) Identifikationsnummer, Renteversicherungsnummer și datele pentru contul bancar în care se va face plata șomajului (IBAN și BIC – le găsești pe card).
Dacă ai mai fost în șomaj este necesară și dovada pentru prestațiile de șomaj plătite anterior

Perioada pentru care se primește ajutorul de șomaj

Perioada pentru care se plătește ALG 1 depinde de durata plăților pentru asigurarea de șomaj și de vârstă astfel:
•    6 luni pentru cei care au plătit asigurări de șomaj timp de 12 luni în ultimii 3 ani
•    12 luni pentru cei care au plătit asigurări de șomaj timp de 2 ani în ultimii 3 ani
•    18 luni pentru cei care au plătit asigurări de șomaj în ultimii 3 ani și au vârsta peste 55 de ani.

Valoarea ajutorului de șomaj

În funcție de salariul brut din care se scad impozitul pe salariu și contribuțiile la asigurări se calculează retribuția zilnică netă care se ia în calcul la plata ALG 1. Luna se consideră de 30 de zile. Valoarea ajutorului de șomaj  reprezintă o cotă procentuală din salariul net asfel:
•    67 % din venitul net mediu pe ultimele 6 luni pentru șomerii care au copii
•    60 % din venitul net mediu pe ultimele 6 luni pentru șomerii fără copii
În plus, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă plătește pentru șomer contribuțiile la asigurările de sănătate, de îngrijire și de pensie.

Când poate fi suspendată plata ajutorului de șomaj

Plata ajutorului și a asigurările sociale poate suspendată în cazul în care șomerul nu respectă următoarele condiții impuse de  Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru plata acestuia:
•    Neanunțarea din timp a rezilierii contractului de muncă (vezi mai sus) duce la suspendarea pentru o săptămână a ajutorului.
•    Dacă rezilierea contractului s-a făcut prin demisie proprie, ajutorul se suspendă pentru 12 săptămâni iar perioada pentru care se face plata se poate reduce cu până la 25%
•    Dacă rezilierea contractului s-a făcut prin concediere imediată pentru abateri grave (fristlose Kündigung), ajutorul de șomaj se suspendă pentru 12 săptămâni. Contestarea concedierii poate fi atacată la Tribunalul local pentru Litigii de Muncă - Arbeitsgericht în maxim 3 săptămâni de la data la care angajatului i s-a comunicat desfacerea contractului de muncă..
•    Dacă nu faci toate eforturile posibile pentru găsirea unui nou loc de muncă și refuzi constant locurile de muncă oferite de agenție (suspendare până la 12 săptămâni și reducerea perioadei de plată)
•    Dacă nu anunți la timp modificarea situației tale, cum ar fi schimbarea clasei de impozitare sau a situației familiale.
•    Dacă nu participi la cursurile de perfecționare oferite de agenție (suspendare până la 12 săptămâni și reducerea perioadei de plată)
Pe toată perioada primirii ajutorului de șomaj trebuie să fii la dispoziția agenției de muncă și să răspunzi la cererile acesteia cu excepția cazurilor în care ești bolnav sau ești în concediu de odihnă. Referitor la concediul de odihnă, ai dreptul la 6 săptămâni de concediu pe an din care 3 săptămâni plătite.

Dacă vrei să-ți calculezi singur ajutorul de șomaj la care ai dreptul poți folosi următorul calculator online:

Selbstberechnung Arbeitslosengeld I

Ajutorul de șomaj german în România

Românii care după rezilierea contractului de muncă îndeplinesc condițiile pentru primirea ajutorului de șomaj în Germania și vor să plece în România își pot transfera și dreptul de șomaj. Procedura este simplă, trebuie să-ți faci înregistrarea ca viitor șomer în Germania și să soliciți la înregistrare formularul portabil PD U1 care dovedește perioada lucrată în Germania și dreptul tău la șomaj În acest caz vei primi pentru perioada la care ai dreptul (6/12/18 luni) șomaj la valoarea din România.. La completarea cererii pentru acest formular nu uita ca la adresă să scrii adresa din România unde vrei să îl primești. Cererea o găsești la Agenția locală pentru Ocuparea Forței de Muncă sau o poți descărca aici:
Antrag auf Ausstellung eines PD U1

Dacă ai început deja perioada de șomaj în Germania și vrei să pleci în țară poți transfera și în acest caz dreptul de șomaj. În acest caz trebuie să soliciți de la agenția de muncă locală formularul portabil PD U2 si vei primi 3 luni somajul la valoarea din Germania in România ( cu drept de prelungire pentru încă 3 luni). Cererea pentru acest formular o găsești la Agenția locală pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Nu uita! În România trebuie să te înregistrezi ca  persoană aflată în căutarea unui loc de muncă la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă de care aparții în termen de 7 zile de la sosirea în țară.


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: