-

Puncte de penalizare permis auto

Permisul de conducere românesc al persoanelor care au reședința în Germania (Anmeldung) se supune acelorași reguli cu permisul german de conducere și poate fi suspendat sau retras de către autoritățile germane în urma acumulării unor puncte de penalizare primite la încălcarea regulilor de circulație.

Permisul de conducere eliberat în România este recunoscut peste tot în Uniunea Europeană și îl poți folosi în Germania atâta timp cât permisul este valabil (categoria B), permisul nu este suspendat, restricționat sau revocat în țara care l-a emis (România în cazul nostru). Începând cu 2013, toate permisele noi eliberate în UE respectă un model european standard - au forma unui „card bancar" din plastic cu fotografia titularului și cu elemente de securitate îmbunătățite. Încă mai poți folosi permisul emis anterior, dar acesta va fi înlocuit cu noul model în momentul în care expiră sau îl schimbi (cel târziu, până în 2033). Dacă nu ai încă noul model de permis, modelul  european, îl poți obține de la serviciul  public  comunitar  pe  raza  căruia ai domiciliul sau reședinta. Ai nevoie de permisul vechi, actul  de  identitate in original și copie, fișa deținătorului permisului de conducere completată și dovada plăţii contravalorii permisului de conducere.

Precizare: Dacă ai domiciliul în Germania, poți cere preschimbarea permisului de conducere românesc cu unul german, însă nu ești însă obligat să o faci.

Primirea punctelor de penalizare

Pentru abaterile de la regulile de circulație există un registru central de contorizare a punctelor de penalizare care se aplică pentru fiecare abatere în funcție de gravitatea acesteia. Registrul este administrat de Autoritatea Federală pentru Traficul Rutier - Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) cu sediul în Flensburg (de aici și denumirea punctelor de penalizare – Punkte in Flensburg).
In funcție de gravitatea faptei se pot primi 1, 2 sau 3 puncte de penalizare astfel:

»  1 punct de penalizare - se aplică pentru încălcări ale regulilor de circulație care pun în pericol securitatea traficului rutier și sunt de obicei sancționate cu amenzi de la 60 euro în sus. Nu se suspendă permisul de conducere iar punctele de penalizare acumulate în acest fel se șterg din registru după 2 ani și jumătate. Exemple de abateri: 

- neacordarea de prioritate
- depășirea limitei de viteză cu mai mult de 21 km/h
- nerespectarea distanței dintre vehicule la o viteză mai mare de 80 km/h
- lumini defecte sau lipsă
- nerespectarea regulilor la trecerile de cale ferată
- nerespectarea semnelor de parcare/oprire interzisă cu blocarea accesului vehiculelor pentru urgențe
- neacordarea de prioritate la trecerile de pietoni
- conducerea unor vehicule neînmatriculate
- conducerea unor vehicule fără revizie tehnică

»  2 puncte de penalizare - se aplică pentru încălcări foarte grave ale regulilor de circulație. In acest caz e posibilă pe lânga amendă și suspendarea permisului de la o lună la 3 luni. Punctele de penalizare acumulate în acest fel se șterg din registru după 5 ani. Exemple de abateri:

- depășirea limitei de viteză cu mai mult de 31 km/h in localitate
- depășirea limitei de viteză cu mai mult de 41 km/h în afara localității
- depășirea în zone în care aceasta este interzisă
- conducerea sub influența alcoolului (mai mult de 0,5 la mie),
- neoprirea la trecerea de cale ferată
- părasirea fără permisiune a locului accidentului
- conducerea cu permis suspendat sau retras

 

-

»  3 puncte de penalizare - se aplică pentru încălcări foarte grave ale regulilor de circulație care de obicei sunt considerate fapte penale. În acest caz de cele ai multe ori amenda este însoțită și de retragerea permisului. Punctele de penalizare acumulate în acest fel se șterg din registru după 10 ani. Exemple de abateri:

- rănire sau omor prin imprudență
- conducere sub influența alcoolului cu mai mult de 1,1 la mie
- părăsirea locului accidentului
- comportare periculoasă în trafic
- numere false de înmatriculare
- neacordarea primului ajutor
- participarea la curse ilegale

Acumularea punctelor de penalizare

La acumularea punctelor în registrul central există 4 nivele astfel:
»  1 - 3 puncte - în acest caz punctele sunt doar înregistrate în registru (Vormerkung) fără alte măsuri suplimentare din partea KBA

»  4 - 5 puncte - în acest caz șoferul va primi o atenționare scrisă (schriftliche Ermahnung) contra cost din partea KBA. Șoferul este sfătuit să ia parte la un seminar de circulație pentru reducerea punctelor. Participarea la un astfel de seminar (organizat de școlile de șoferi) costă în jur de 400 de euro și scade un punct din totalul punctelor acumulate.

»  6 - 7 puncte - în acest caz șoferul va primi un ultim avertisment (Verwarnung) contra cost din partea KBA. Șoferul este sfătuit să ia parte la un seminar de circulație. În acest caz participarea la un astfel de seminar nu mai duce la reducerea punctelor de penalizare.

»  8 puncte - acumularea de 8 puncte duce la retragerea permisului pentru minim 6 luni (Entzug). Șoferul poate primi permisul înapoi, doar după ce demonstrează că este capabil să aibă un comportament adecvat în trafic după o evaluare medicală și psihologică.

Dacă vrei să fii sigur că nu ești în pericol de ați fi permisul suspendat sau retras și vrei să știi câte puncte de penalizare ai acumulat poți face acest lucru prin trimiterea (prin poștă) a unei cereri scrise însoțită de o copie a cărții de identitate sau a pașaportului la Autoritatea Federală pentru Traficul Rutier la adresa Kraftfahrt-Bundesamt, 24932 Flensburg.
Formularul pentru cerere îl poți descărca și tipări de pe site-ul KBA aici:
Antrag auf Auskunft aus dem Fahreignungsregister
Cei care locuiesc în apropiere de Flensburg sau Dresden pot merge direct la sediile KBA din aceste localităti pentru acere informații din registrul central. Adresele le găsiți aici: Sedii KBA


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: