-

Asigurarea medicala in Germania - Krankenversicherung

Orice persoană care are domiciliul în Germania este obligată prin lege să aibă o asigurare de sănatate. Acest lucru este valabil indiferent de vârstă sau de statut social pentru angajați, pensionari, șomeri, persoane fizice autorizate (Gewerbe) sau studenți. Asigurarea de sănătate acoperă costurile necesare pentru vindecare în caz de boală: consultații, tratamente, spitalizare, medicamente compensate, concedii medicale, etc. Pentru a te înscrie în sistemul de asigurări german este necesar să soliciți acest lucru la una din cele peste 100 de case de asigurări de sănătate. Odată cu înscrierea vei primi numărul social de asigurare - Sozialversicherungsnummer și în scurt timp cardul de sănătate - Gesundheitskarte. La angajare va trebui să comunici angajatorului la ce casă ești asigurat, iar casa de asigurări va trimite acestuia în format electronic certificatul de membru.

Dacă ești nou venit în Germania poți continua să plătești asigurarea medicală în România până îți găsești un loc de muncă. Aceasta este o soluție provizorie (mai ieftină!) care îți oferă protecție medicală pentru cazurile de urgență fără a trebui să plătești o asigurare medicală voluntară în Germania care poate ajunge la 180 euro/lună. În acest caz în momentul în care vei dori să te asiguri în Germania va trebui să aduci din România, de la casa de asigurări de sănatate, formularul european E104 care dovedește perioadele de asigurare din țară.

În Germania există două sisteme de asigurare de sănătate, sistemul legal – obligatoriu și sistemul privat. Între cele două sisteme există diferențe foarte mari în ceea ce privește contribuțiile și serviciile oferite, iar numărul caselor de asigurare (Krankenkassen) la care poti alege să-ți faci o asigurare este de peste 100.

Contribuția la asigurarea de sănătate

Asigurarea de sănătate obligatorie
Începând cu 1 ianuarie 2021 angajații cu salarii brute mai mici de 5.362,50 € pe lună (64.350 €/an) au obligația să se asigure în sistemul de asigurări legal-obligatoriu (Versicherungspflichtgrenze). Vârsta sau starea de sănătate nu au nici un rol în stabilirea contribuției, aceasta reprezentând 14,6% din venitul brut al salariatului. La plata contibuției participă în mod egal angajatul și angajatorul cu un procent de 7,3%. Contibuția maximă lunară este limitată la echivalentul a 14,6% dintr-un salariu lunar brut de 4837 € (Beitragsbemessungsgrenze). Majoritatea asigurărilor obligatorii percep și o taxă suplimentară (Zusatzbeitrag) care poate avea valori cuprinse între 0,3 – 1,8 % din salariul brut și care se plătește doar de către angajat.
Asigurarea de sănătate privată
Angajații cu salarii brute mai mari de 5362,50 € pe lună pot alege sistemul privat de asigurări medicale. De asemenea pot alege acest sistem pesoanele fizice independente (Selbstständige, Freiberufler), funcționarii din administrația publică, studenții sau medicii aflați în stagiu de practică. Contribuția lunară la asigurarea de sănătate privată este stabilită de către asigurator în funcție de prestațiile alese de asigurat, de vârsta acestuia și de statistici interne privind riscul de îmbolnăvire și costurile de vindecare.

 

-

Prestații și servicii oferite de asigurarea de sănătate

Asigurarea de sănătate obligatorie
Prestațiile și serviciile de bază oferite de asigurarea obligatorie sunt stabilite prin lege. Catalogul prestațiilor obligatorii pentru care costurile sunt acoperite prin asigurare cuprinde printre altele: medicamente compensate, tratamente și consultații de prevenire, psihoterapie, reabilitare, îngrijire la domiciliu, transport, alocația de maternitate, prestații pe perioada gravidității, socioterapie, tratamente stomatologice (parțial), îngrijire paleativă, concedii medicale, etc. Fiecare asigurare oferă diverse prestații care nu fac parte din cele obligatorii și care sunt acoperite de taxa suplimentară (Zusatzbeitrag).
Asigurarea de sănătate privată
Prestațiile și serviciile oferite de o asigurare privată pot depinde de vârsta sau starea de sănătate a asiguratului și pot fi alese de către acesta. Această asigurare poate acoperi, de  exemplu, costuri pentru tratamente ambulante, stationare sau stomatologice, pentru medicamente necompensate, medici privați, spitalizare în camere cu unul sau două paturi, costuri pentru ochelari sau lentile de contact, îngrijirea de către un medic șef, etc.

Asigurarea de sănătate pentru familie

Asigurarea de sănătate obligatorie
În cadrul asigurării obligatorii, dacă unul din membrii familiei este asigurat, pot fi coasigurați și ceilalți membri ai familiei care nu au venituri proprii: soț/soție, copii. Acest lucru se poate face simplu prin completarea de către asigurat a unui formular de asigurare pentru familie. Copiii sunt asigurați pâna la vârsta de 18 ani, dar cei care urmează o formă de învățământ pot fi asigurați până la vârsta de 25 de ani dacă nu au venituri proprii. Studenții care nu mai pot beneficia de o asigurare familială plătesc o contribuție redusă la asigurare de 10,22%.
Asigurarea de sănătate privată
În cadrul unei asigurari de sănătate privată pentru familie se calculează separat pentru fiecare membru al familiei valoarea contribuției lunare în funcție de prestații.

Rambursarea costurilor

Asigurarea de sănătate obligatorie
Pentru asigurații din sistemul obligatoriu, rambursarea costurilor se face direct între casa de asigurări și prestator. De exemplu dacă mergi la medic, trebuie să prezinți cardul de sănătate iar în baza acestuia medicul va cere plata prestațiilor direct de la asigurator.
Asigurarea de sănătate privată
În sistemul privat de asigurări de sănătate medicul emite factura direct către asigurat. Factura se trimite apoi la asigurator care va face rambursarea costurilor.

Schimbarea casei de asigurare

Alegerea casei de asigurări de sănatate este liberă iar schimbarea acesteia se poate face simplu în doar câteva zile. Dacă ești nemulțumit de prestațiile și seviciile pe care asiguratorul ți le oferă, poți cere înscrierea la o altă casă de asigurare fără a mai fi necesar să faci o cerere de reziliere. De procedura de schimbare se va ocupa noua casă de asigurări și se va face cu un termen de 2 luni la sfârșitul lunii din momentul depunerii cererii. Asiguratul trebuie să rămână membru al noii case cel puțin 12 luni și poate rezilia contractul mai devereme doar dacă casa crește contribuția sau reduce prestațiile oferite. În cazul schimbării locului de muncă se poate face schimbarea casei de asigurări imediat și fără perioadă de preaviz.
Un ultim sfat: Dacă părăsești Germania pentru o perioadă, nu uita să ceri la casa de asigurări închiderea asigurării de sănatate. Asta pentru a nu avea surprize și pentru a evita ca la o eventuală întoarcere în Germania să ai de plată asigurarea retroactiv.


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: