-

taxa radio-tv in Germania

O locuință – o taxă (eine Wohnung – ein Beitrag), aceasta este regula de bază pentru plata taxei radio-tv – Rundfunkbeitrag în Germania. Taxa radio-tv este obligatorie (cu unele excepții!), iar începând cu ianuarie 2021 taxa pentru locuințele private are valoarea de 18,36 euro pe lună indiferent de numărul de televizoare, aparate de radio sau computere care sunt în locuință. Taxa acoperă și aparatele aflate în autovehiculele aflate în proprietate privată. În cazul în care în locuință locuiesc mai multe persoane este suficient ca o singură persoană să achite taxa. Acest lucru este valabil, de exemplu, pentru familii sau pentru mai multe persoane care locuiesc în comun într-o locuință (Wohngemeinschaft – WG). Autoritatea care se ocupă cu încasarea taxei este începând cu 2013 ARD ZDF Deutschlandradio Beitragsservice (fosta GEZ – Gebühreneinzugszentrale).

Când începe obligația de plată a taxei radio-tv?

Obligația de plată a taxei radio-tv începe o dată cu înscrierea domiciliului (Anmeldung) la Oficiul pentru evidența populației – Einwohnermeldeamt. Datele sunt trimise către autoritatea responsabilă - Deutschlandradio Beitragsservice. În cazul în care pentru noua locuință nu plătește nimeni deja taxa, vei primi prin poștă formularul pentru înregistrarea unei locuințe pentru taxa radio-tv (Neuanmeldung einer Wohnung), care trebuie completat și trimis pe adresa  autorității. Conform legii fiecare persoană are răspunderea să verifice dacă pentru locuința în care locuiește se plătește taxa radio-tv, așa că - chiar dacă dintr-o eroare nu ai primit formularul de înregistrare – obligația de anunța noua locuință pentru taxa radio-tv rămâne. Cei care amână sau refuză să plătască aceasta taxă vor primi cereri de plată din urmă și se pot confrunta cu penalizări și chiar cu executări silite.

 

-

Formularul pentru înregistrarea unei locuințe pentru taxa radio-tv poate fi descărcat aici:
» Neuanmeldung einer Wohnung (pdf pentru tipar)
Cei care nu știu foarte bine limba germană pot descărca pentru ajutor formularul de înregistrare tradus aici:
» Neuanmeldung einer Wohnung (pdf cu supratraducere)
Cererea pentru înregistrarea unei locuințe pentru taxa radio-tv poate fi completată și online la următoarea adresă:
» Anmeldung einer Wohnung (completare online)
Dacă au apărut schimbări în datele tale personale (schimbarea adresei, a numelui sau a contului bancar) sau dacă dorești să schimbi modalitatea și perioada de plată poți completa și trimite următorul formular:
» Änderung zum Rundfunkbeitragskonto (pdf pentru tipar)
Schimbarea datelor se poate face și online la următoarea adresă:
» Daten ändern (completare online)
Casele de vacanță sau alte locuințe aflate în proprietate vor fi separat taxate. Formularul pentru înregistrarea unei a doua locuințe sau a unei case de vacanță poate fi descărcat aici:
» Zumeldung einer weiteren Wohnung (pdf pentru tipar)
Înregistrarea unei a doua locuințe sau a unei case de vacanță se poate face și online aici:
» Zumeldung einer weiteren Wohnung (completare online)

Când încetează obligația de plată a taxei radio-tv?

Nu ai obligația să plătești taxa radio-tv dacă aceasta este deja plătită de o altă persoană care locuiește în aceeiași locuință. În acest caz trebuie să informezi autoritatea în scris (prin formularul Abmeldung der Wohnung/en) sau telefonic că pentru locuinţa respectivă se plăteşte deja taxa radio-tv. Formularul de cerere pentru scoaterea din evidență de la plata taxei radio-tv poate fi descărcat și tipărit aici:
» Abmeldung der Wohnung/en (pdf pentru tipar)
Cei care nu știu foarte bine limba germană pot descărca cererea pentru scoaterea din evidență tradusă aici:
» Abmeldung der Wohnung/en (pdf cu supratraducere)
Cererea pentru scoaterea din evidență de la plata taxei radio-tv se poate face și online la următoarea adresă:
» Abmeldung der Wohnung/en (completare online)
Obligația plății încetează de asemenea în cazul în care părăsești Germania sau în caz de deces.

Cine poate beneficia de scutirea sau reducerea la taxa radio-tv?

Scutirea sau reducerea la taxa radio-tv poate fi acordată persoanelor care primesc ajutor social, elevilor care fac o scoală de formare profesională cu sprijin de la stat și nu locuiesc cu părinții (BaföG, BAB sau Ausbildungsgeld) și/sau persoanelor cu handicap. Reducerea sau scutirea de plată are efect și asupra membrilor familiei (soț/soție. copii până la 25 de ani) care locuiesc în aceiași locuință cu persoana scutită. Perioada de scutire/reducere începe la data la care a început situația în care se află persoana care o cere (adeverință de handicap, de ajutor social, etc), dar cu maxim 3 ani în urmă de la data depunerii cererii. Cererea pentru reducerea sau pentru scutirea de la plata taxei radio-tv se poate face online la următoarea adresă:
» Befreiung oder Ermäßigung beantragen (completare online)

Date de contact ale autorității pentru taxa radio-tv

Adresa poștală:
ARD ZDF Deutschlandradio
Beitragsservice
50656 Köln
Telefon: 01806 999 555 10* (de luni până vineri 7:00 – 19:00)
Fax: 01806 999 555 01*
* 20 cenți/apel din rețeaua de telefonie fixă și 60 cenți/apel din rețeaua de telefonie mobilă.
Website: https://www.rundfunkbeitrag.de


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: