Bine ai venit pe site-ul Emigrant în Germania

Aici găsești informații utile care îți pot face o viață mai ușoară în Germania.


Ultimele articole


9.2 Institutii utile in Germania

Institutii in GermaniaRomânii noi veniți în Germania (dar și cei mai vechi!) întâmpină foarte multe dificultăți când au de rezolvat o problemă sau dacă vor să obțină un drept care li se cuvine neștiind cărei instituții să se adreseze. Legislația germană este foarte complexă și există foarte multe instituții, birouri, oficii, etc. care se ocupă de administrarea acesteia. De aceea pentru cei care au nevoie de ajutor am făcut o mică selecție a celor mai importante instituții de care poți avea nevoie în...

> citește mai departe


5.2 Concediul medical in Germania

Concediul medical in GermaniaDin punctul meu de vedere e preferabil să fii sănătos chiar dacă asta înseamnă că trebuie să mergi zi de zi la serviciu. Sănătos fiind poți face și alte lucruri care îți plac (ca mine de exemplu când scriu acest articol!), dar și cel mai sănătos și puternic dintre noi se poate îmbolnăvi fie doar și de o banală răceală sau o gripă de sezon. De aceea astăzi vorbim despre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi...

> citește mai departe


4.32 Concedierea și demisia in Germania - Kündigung

Concediere in GermaniaUna din problemele des întâlnite cu care se confruntă românii care muncesc în Germania este rezilierea contractului de munca de către angajator - concedierea. În foarte multe cazuri aceasta poate fi nejustificată, eronată sau chiar abuzivă, iar persoana în cauză nu știe ce trebuie făcut în acest caz. De asemenea în cazul rezilierii contractului de muncă de către angajat – demisia apar de multe ori probleme fie legate de...

> citește mai departe


2.7 Cursul de integrare - Integrationkurs

IntegrationkursPrincipala condiție pentru a te putea integra în societatea germană este cunoașterea limbii germane cel puțin la nivel mediu. Ai nevoie de cunoștințe de limba germană în viața de zi cu zi, pentru a putea comunica cu autoritățile, cu centrele de consiliere, cu colegii, să negociezi cu angajatorul salariul și condițiile de muncă și pentru a te proteja de abuzuri și exploatare. Prin absolvirea unui curs întro școală germană autorizată participând la ...

> citește mai departe


 

-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

5 instituții de care ai putea avea nevoie în Germania

Mulți români din Germania întâmpină dificultăți când au de rezolvat o problemă sau dacă vor să obțină un drept care li se cuvine neștiind cărei instituții să se adreseze. De aceea astăzi vă prezint 5 instituții importante și ce probleme poți rezolva la fiecare dintre ele.

Relația cu autoritățile este dificilă dacă nu știi limba germană, de aceea este bine să mergi la întâlniri însoțit de cineva care știe limba și te poate ajuta la traducere. În general în timpul programului cu publicul accesul este liber iar intrarea la ghișee se face prin tragerea unor numere de ordine. În unele cazuri e nevoie de programare, care se poate face telefonic sau online.

1. Agentur für Arbeit - Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă

La Agentur für Arbeit - Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă te poți înregistra ca șomer -  Arbeitslos, poți solicita (dacă îndeplinești condițiile legale) ajutorul de șomaj – Arbeitslosengeld și poți cere transferul șomajului în Romania. Tot aici poți cere și salariile restante pe ultimele 3 luni dacă firma la care ai lucrat a intrat în insolvență.

2. Arbeitsgericht - Tribunalul pentru Litigii de Muncă

Arbeitsgericht - Tribunalul pentru Litigii de Muncă este responsabil pentru problemele care pot apare între angajat (Arbeitnehmer) și angajator (Arbeitgeber). Aici poți depune plângere în cazul în care ai fost concediat sau dacă angajatorul nu ti-a plătit drepturile salariale.
Fiecare Arbeitsgericht are un oficiu pentru consiliere (Rechtsantragstelle) care te poate ajuta gratuit să faci o plângere către tribunal fără a apela la un avocat.

 

3. Familienkasse - Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului

La Familienkasse - Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului poți depune cererea pentru alocația pentru copii - Kindergeld sau pentru alocația suplimentară – Kinderzuschlag. Pe pagina oficială www.familienkasse.de găsești informații suplimentare si documentele pentru cererile de alocație.

4. Finanzamt - Oficiul pentru Taxe și Impozite

La Finanzamt -  Oficiul pentru Taxe și Impozite se depune declarația de impozit anuală – Steuererklärung. În mod normal, ca angajat, dacă nu ai venituri în afara salariului nu ai obligația să depui declarația. Tot la Finanzamt se poate cere schimbarea clasei de impozitare - Steuerklasse dacă, de exemplu, s-a modificat situația familială.

Infotipp

Chiar dacă nu ai obligația să depui declarația de impozit, în unele cazuri merită să depui această declarație. Conform statisticilor în 8 din 10 cazuri impozitul plătit este prea mare și poți primi banii înapoi.

5. Zollamt – Oficiul vamal

Zollamt – Oficiul vamal are în atribuții pe langă cele legate de vamă și lupta împotriva muncii la negru. Aici poți face o reclamație împotiva angajatorului dacă acesta nu ți-a făcut contract de muncă, dacă te obligă să lucrezi ore suplimentare pe care nu le plătește sau le plătește fără acte.

Zulassungsstelle – Oficiul pentru înmatriculări auto

La Zulassungsstelle – Oficiul pentru înmatriculări auto trebuie să mergi pentru a înscrie o mașină în circulație (Zulassung) indiferent dacă este nouă, second sau adusă din altă țară. Procedura de înmatriculare durează maxim o oră și costă aproximativ 60 de euro.


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermania



Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

5 instituții de care ai putea avea nevoie în Germania