-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

5 lucruri despre asigurarea medicală în Germania

Orice persoană care are domiciliul în Germania este obligată prin lege să aibă o asigurare de sănătate. Acest lucru este valabil indiferent de vârstă sau de statut social, iar în acest clip afli cele mai importante 5 lucruri despre această asigurare – Krankenversicherung.

1. Sistemul de asigurare german

În Germania există două sisteme de asigurare de sănătate, sistemul legal – obligatoriu și sistemul privat. Între cele două sisteme există diferențe foarte mari în ceea ce privește contribuțiile și serviciile oferite. Sistemul privat este accesibil în general pentru cei cu venituri mari (peste 5000 de euro lunar!), de aceea vom pune accentul aici mai mult pe sistemul obligatoriu.

2. Alegerea unei case de asigurări

Numărul caselor de asigurare - Krankenkassen la care poți alege să-ți faci o asigurare obligatorie este de peste 100 și toate acoperă costurile de bază, stabilite prin lege, pentru consultații, tratamente, spitalizare, medicamente compensate, concedii medicale, etc. Un bun criteriu în alegerea casei de asigurări poate fi tipul de costuri acoperite care nu sunt obligatorii cum ar fi  de exemplu cele stomatologice și care sunt acoperite de taxa suplimentară - Zusatzbeitrag.

InfoTipp

Dacă ești nou venit în Germania poți continua să plătești asigurarea medicală în România până îți găsești un loc de muncă. Aceasta este o soluție provizorie (mai ieftină!) care îți oferă protecție medicală pentru cazurile de urgență fără a trebui să plătești o asigurare medicală voluntară în Germania care poate ajunge la 180 euro/lună.

 

3. Contribuția la asigurarea de sănătate

În sistemul de asigurări legal-obligatoriu vârsta sau starea de sănătate nu au nici un rol în stabilirea contribuției lunare, aceasta reprezintă 14,6% din venitul brut al salariatului și se împarte în mod egal între angajat și angajator. Contribuția în sistemul privat depinde în principal de prestațiile alese de asigurat și de vârsta acestuia.

4. Asigurarea de sănătate pentru familie

Dacă unul din membrii familiei este asigurat, pot fi coasigurați și ceilalți membri ai familiei care nu au venituri proprii: soțul, soția sau copiii. Acest lucru se poate face simplu prin completarea unui formular de asigurare pentru familie. La asigurarea pentru familie din sistemul privat se calculează separat pentru fiecare membru al familiei valoarea contribuției lunare.

5. Schimbarea casei de asigurare

Alegerea casei de asigurări de sănătate este liberă iar dacă ești nemulțumit de prestațiile pe care asiguratorul ți le oferă poți cere rezilierea contractului - Kündigung. Cererea se poate face în scris cu un termen de 8 săptămâni la sfârșitul lunii. În cerere trebuie cerută o confirmare a rezilierii - Kündigungsbestätigung care se depune alături de cererea de înscriere la noua casă de asigurări. Asiguratul trebuie să rămână membru al noii case cel puțin 18 luni dacă nu apar modificări care îl dezavantajează  în cadrul asigurării.


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

5 lucruri despre asigurarea medicală în Germania