-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

5 lucruri importante despre ajutorul de șomaj în Germania

Chiar dacă lucrezi în Germania și ai un loc de muncă sigur, nu se știe niciodată când poate apare o situație dificilă care să-ți pună în pericol locul de muncă cum ar fi falimentul angajatorului sau reducerea de personal. De aceea vă prezint în acest clip cele mai importante 5 lucruri despre ajutorul de șomaj în Germania.

Informarea Arbeitsamt

Pentru a primi șomaj în Germania, ai obligația de a anunța Agenția locală pentru Ocuparea Forței de Muncă - Arbeitsamt cu cel puțin trei luni înainte de rezilierea contractului de muncă pe care îl ai. Dacă afli de reziliere mai târziu, trebuie să anunți în maxim 3 zile de la momentul când ai aflat de aceasta. Anunțarea rezilierii se poate face telefonic sau online iar cel mai târziu în prima zi de șomaj trebuie să mergi personal la agenția locală și să confirmi starea ta de șomer - Arbeitslos.

1. Cine are dreptul la ajutorul de șomaj

Au dreptul la ajutorul de șomaj persoanele care și-au pierdut locul de muncă sau cele care lucrează mai puțin de 15 ore pe săptămână, nu au împlinit încă 65 de ani, au lucrat cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani și au plătit asigurarea de șomaj. Prima condiție pentru a primi ajutor de șomaj este înregistrarea personală la Agenția locală pentru Ocuparea Forței de Muncă - Arbeitsamt.

2. Documente necesare la cererea ajutorului de șomaj

La depunerea cererii pentru ajutorul de șomaj ai nevoie de următoarele documente în original și copii: carte de identitate sau pașaport valabil, Anmeldung, contractul de muncă – Arbeitsvertrag, diplome și certificate care atestă calificarea profesională, demisie / concediere - Kündigung sau dovada înștiințării încetării contractului de muncă. De asemenea pentru completarea cereri... (vezi in clip)

3. Perioada pentru care se primește ajutorul de șomaj

Perioada pentru care se plătește ajutorul de șomaj depinde de durata plăților pentru asigurarea de șomaj și de vârstă astfel: 6 luni pentru cei care au lucrat 12 luni în ultimii 3 ani, 12 luni pentru cei care au lucrat 2 ani în ultimii... (vezi in clip)

 

Infotipp1

Chiar dacă ești în șomaj, trebuie să știi că ai dreptul la 6 săptămâni de concediu de odihnă pe an din care 3 săptămâni plătite cu 100%.

4. Valoarea ajutorului de șomaj

În funcție de salariul brut din care se scad impozitul pe salariu și contribuțiile la asigurări se calculează retribuția zilnică netă care se ia în calcul la plata șomajului. Valoarea ajutorului de șomaj reprezintă o cotă procentuală din salariul net astfel... (vezi in clip)

5. Când poate fi suspendată plata ajutorului de șomaj

Plata șomajului poate suspendată în cazul în care șomerul nu respectă anumite condiții impuse de Arbeitsamt pentru plata acestuia. De exemplu, neanunțarea din timp a rezilierii contractului de muncă duce la suspendarea pentru o săptămână a ajutorului. Pentru alte situații penalizările pot fi foarte dure cu suspendarea pentru... (vezi in clip)

Bonus - Ajutorul de șomaj german în România

Dacă ai lucrat cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani în Germania, atunci ai dreptul să primești ajutor de șomaj și poți transfera acest drept în România. Pentru cei care au încheiat perioada de muncă și pleacă direct în România este necesar formularul portabil U1... (vezi in clip)

Infotipp2

Nu uita! În România trebuie să te înregistrezi ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă la AJOFM în termen de 7 zile de la sosirea în țară.

Sper să îți păstrezi locul de muncă și să nu ai probleme, dar – bat în lemn – dacă se întâmplă să ajungi șomer, acum știi ce trebuie să faci și ce drepturi ai.


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

somaj in Germania