-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

Plățile salariale suplimentare în Germania

1. Ore suplimentare și sporuri

Pentru orele suplimentare lucrate - Überstunden, angajatul poate primi fie ore libere echivalente (cel mai des caz!) fie plată echivalentă. Pentru munca prestată pe timp de noapte, legea prevede acordarea unui spor, fără ca acesta sa fie concretizat. De regulă acest spor este de... (vezi in clip!)

Infotipp

Întreabă angajatorul încă de la angajare ce sporuri oferă firma. Mulți angajatori care lucrează în flux continuu (gastronomie, hoteluri, sănătate, etc.) nu plătesc orele suplimentare lucrate  duminica sau în zilele de sărbători legale.

2. Sporul pentru concediul de odihnă - Urlaubsgeld

Pe perioada concediului de odihnă angajatorul trebuie să plătească angajatului salariul prevăzut în contractul de muncă. În afară de salariu, angajatul poate primi și Urlaubsgeld cu condiția ca acest spor să fie... (vezi in clip!)

 

3. Prima de Crăciun - Weihnachtsgeld

Weihnachtsgeld se plătește de obicei odată cu plata salariului din luna noiembrie. Weihnachtsgeld este un bonus de fidelitate fata de firma a cărui mărime poate varia în funcție de vechimea în firmă. Acest bonus nu este obligatoriu și trebuie să fie prevăzut fie în contractual de ramură, fie în... (vezi in clip!)

4. Al 13-lea salariu

Dacă contractul de ramură sau contractul de muncă prevede acest lucru, foarte multe din firmele germane oferă la sfârșit de an al 13-lea salariu. Acesta este un bonus de succes acordat de firmă angajaților. Acest bonus se acordă chiar dacă... (vezi in clip!)

5. Alte plăți la care ai dreptul legal

Angajatorul este obligat, în cazul în care ești bolnav, să-ți plătească salariul integral în primele 6 săptămâni de concediu medical după care plata va fi preluată de către casa de asigurări de sănătate. De asemenea pentru viitoarele mame angajatorul, pe o perioadă de 6 săptămâni înainte... (vezi in clip!)

Acum poți verifica și tu dacă primești toate plățile salariale suplimentare care ți se cuvin. Verifică contractul de muncă și pe cel de ramură și cereți drepturile!

Vocabular german – roman

der Arbeitgeber - angajator
der Arbeitnehmer - angajat
der Arbeitsvertrag - contract de munca
der Feiertag – (zi de) sarbatoare
das Mutterschaftsgeld - alocatia de maternitate
der Tarifvertrag - contract de ramura
die Überstunde - ora suplimentara
der Urlaub - concediu de odihna
das Urlaubsgeld - prima de vacanta
das Weihnachtsgeld - prima de Craciun


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

Sporuri in Germania