-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

Căutarea unui loc de muncă în Germania

Numărul românilor din Germania se apropie de 800.000 și sunt încă mulți care doresc vină ca să trăiască și să muncească în Germania. De aceea vorbim astăzi despre căutarea unui loc de muncă în Germania. Interesul românilor de a munci în Germania este foarte mare și este dovedit de numărul mare de întrebări pe care le-am primit în cadrul activității de consiliere. Am făcut o selecție a principalelor întrebări și le-am adresat domnului consilier în resurse umane Cristian Badea care a avut amabilitatea să răspundă la întrebările voastre.

Sunt Cristian Badea și vă salut cu respect
La început trebuie să vă spun că românii, în calitate de cetățeni europeni, pot munci în Germania în aceleaşi condiții ca şi cetăţenii germani având drepturi și obligații egale. Puteți lucra în Germania fie ca angajat al unei firme germane sau ca angajat detașat în Germania al unei firme românești. În ambele cazuri aveți dreptul să primiți cel puțin salariul minim pe oră în vigoare la data angajării.

1. Căutarea unui job în Germania din România

Întrebare: Sunt în România, dar aș vrea să vin și să muncesc în Germania. Pot găsi un job în Germania dacă sunt încă în România sau trebuie să vin acolo?
Faptul că nu puteți intra în contact direct cu angajatorul german și nu puteți merge la interviuri, face mai dificilă găsirea un loc de muncă în Germania, dacă vă aflați în Romania. Totuși nu este imposibil și puteți încerca in acest caz mai multe variante despre care vom vorbi în continuare.
1.1 Eures - Portalul mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă
O primă modalitate este căutarea unui job pe Eures - Portalul mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă. Portalul este disponibil și în limba română, și aveți posibilitatea să vă creați un cont și să înregistrați un CV. O pagină Eures cu oferte de locuri de muncă special pentru români găsiți și pe site-ul ANOFM care este reprezentantul Eures în România. Linkuri către paginile de internet Eures găsiți aici:
https://ec.europa.eu/eures/public/ro/homepage
https://www.anofm.ro/eures/
1.2 Firme de plasare a forței de muncă
O a doua modalitate de a găsi un job în Germania este apelarea la o firmă care are ca activitate selecția şi plasarea forței de muncă în străinătate. Pentru evitarea firmelor care vă pot înșela, trebuie să verificați la inspectoratul teritorial de muncă (ITM) în raza căruia societatea îşi are sediul dacă firma este înregistrată și are dreptul să facă plasare de forță de muncă în străinătate. Fiecare ITM prezintă pe pagina de Internet lista firmelor autorizate. Adresele inspectoratelor le găsiți pe site-ul Inspecției Muncii iar linkul mai jos în descriere.
https://www.inspectiamuncii.ro/contact
1.3 Portaluri românești cu oferte de locuri de muncă
De asemenea oferte interesante de locuri de muncă în Germania puteți găsi pe Internet și pe portalurile românești cu oferte de locuri de muncă cum ar fi Ejobs, Bestjobs sau Myjob.  Pentru o căutare rapidă trebuie să scrieți în câmpul de căutare la cuvântul cheie ’’Germania’’.
Ejobs - https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/germania
Bestjobs - https://www.bestjobs.ro/cautare/locuri-de-munca+germania
Myjob - http://www.myjob.ro/locuri-munca-germania

Infotipp

Atenție! Firmele de plasare a forței de muncă au obligația de a încheia cu cetăţenii români contracte de mediere. De asemenea, au obligația de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română.

2. Contractul de muncă

Întrebare: Am primit o ofertă de muncă din Germania. La ce trebuie să fiu atent la semnarea contractului de muncă?
Înainte de semnarea unui contract de muncă în Germania, citiți cu atenție contractul. Acesta trebuie să conțină obligatoriu numele și adresa angajatorului și a angajatului și semnăturile acestora, data la care s-a încheiat contractul și data începerii activității, locul unde se desfășoară activitatea, denumirea... (vezi in clip!)

 

3. Căutarea unui loc de muncă din Germania

Întrebare: Sunt de 2 ani în Germania și firma la care am lucrat până acum a dat faliment și am rămas fără serviciu. Cum pot găsi mai repede de muncă?
3.1 Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă – Arbeitsamt
Primul pas în găsirea unui loc de muncă este înregistrarea la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă – Arbeitsamt ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă - Arbeitssuchend. Îți va fi alocat un consilier personal care te va ajuta să-ți faci o aplicație de prezentare (Bewerbung) și-ți va face un... (vezi in clip!)
3.2 Alte modalități de căutare
În plus puteți căuta pe portalurile și motoarele de căutare cu locuri de muncă din Internet. Majoritatea oferă posibilitatea să vă faceți un cont, un profil online și vă pot înștiința prin e-mail dacă apar oferte noi de joburi. Puteți de asemenea căuta... (vezi in clip!)

4. Locuri de munca pe Facebook

Întrebare: Cineva mi-a spus că și-a găsit un job în Germania pe Facebook. E adevărat? Cum pot găsi și eu un loc de muncă pe Facebook?
Deloc de neglijat în căutarea unui loc de muncă, este rețeaua de socializare Facebook. Dacă aveți un cont Facebook faceți o căutare, de exemplu cu ''Romani in Germania'' și veți găsi o mulțime de grupuri ale românilor din Germania. Înscrieți-vă în cât mai multe grupuri deoarece oferte de muncă sunt postate... (vezi in clip!)

5. Pașii pentru găsirea unui loc de muncă

Întrebare: Nu sunt mulțumit cu actualul meu loc de muncă și aș vrea să-mi găsesc altul. Cum trebuie să mă pregătesc și care sunt pașii care trebuie urmați? Menționez că știu limba germană la un nivel acceptabil.
Pentru găsirea cu succes a unui loc de muncă în Germania, pașii pe care trebuie să-i faci nu sunt cu mult diferiți față de găsirea unui job în România. În primul rând aveți nevoie de o aplicație de prezentare - Bewerbung pe care să o trimiteți potențialilor angajatori. Urmează, în cazul în care ați fost selectat, unul sau mai multe... (vezi in clip!)

Vocabular german - roman

Si, ca bonus un mic vocabular german - roman legat de tema clipului de astazi.
der Arbeitgeber - angajator
das Arbeitsamt - Oficiul Fortelor de Munca
der Arbeitsplatz - loc de munca
arbeitssuchend - care cauta de lucru
der Arbeitsvertrag - contract de munca
die Bewerbung - aplicatie de prezentare
die Jobbörse - bursa locuri de munca
der Mindestlohn - salariu minim
der Probetag - zi de proba
das Vorstellungsgespräch - interviu


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

loc de muncă în Germania