-

"Info Germania - Ce trebuie să știi!" este o serie de scurte prezentări audio-video în care sunt oferite într-un mod compact informații de bază necesare celor care vor să trăiască și să muncească în Germania.

Minijob în Germania - Salariu fără impozit!

Dacă salariul pe care îl primești acoperă la limită cheltuielile curente e posibil să ai nevoie de un al doilea job care să-ți aducă un venit suplimentar. O soluție poate fi găsirea unui job care poate fi exercitat în timpul liber și îți poate aduce în plus în bugetul familiei până la 450 de euro pe lună fără a trebui să plătești impozit: Minijob.

1. Ce este un Minijob?

Contractul de muncă ca Minijob este un contract special care presupune o angajare cu timp redus de lucru - geringfügige Beschäftigung. Acest tip de contract este foarte frecvent folosit de angajații germani pentru obținerea de venituri suplimentare și se face de obicei pentru... vezi in clip!

2. Ce salariu poți avea?

Venitul maxim pentru acest tip de job este de 450 € pe lună (5400 €/an), iar angajatul nu trebuie să plătească pentru aceste venituri suplimentare impozit pe salariu, asigurările sociale fiind deja plătite la jobul principal. Angajatorul trebuie să anunțe jobul la centrala pentru Minijob-uri - Minijob-Zentrale și va plăti paușal asigurări sociale pentru angajat.

3. Câte ore trebuie să lucrezi pe lună?

În cazul unui salariu maxim  de 450 de euro pe lună, ținând cont de actualul salariu minim pe oră din Germania, poți lucra maxim... vezi in clip!

 

4. Rezilierea contractului de Minijob

Demisia pentru un Minijob are aceiași perioadă de preaviz ca și în cazul unui job normal de 28 de zile la data de 15 sau la sfârșitul lunii. Angajatorul poate face concedierea în aceiași termeni în primii... vezi in clip!

Infotipp

Atenție! Dacă ai deja un job, pentru a exercita un Minijob ai nevoie de acordul angajatorului principal. Fără acest acord, dacă află de Minijob, angajatorul te poate concedia pe loc, fără preaviz - fristlose Kündigung.

5. Concediul de odihnă

Angajatul care exercită un Minijob are dreptul la concediu de odihnă în mod egal cu ceilalți angajați. Acesta este de minim 20 de zile pentru contractele de 5 zile pe săptămână și de... vezi in clip!

6. Alte informații importante

» Dacă NU ai un job principal, pot fi exercitate mai multe Minijob-uri în același timp cu respectarea venitului maxim de 450 de euro pe luna. În acest caz plata asigurării obligatorii de sănătate se va face de către angajat.
» Dacă ai un job principal, pentru salariul obținut din al doilea Minijob, chiar dacă per total nu se depășește granița de 450 de euro, va trebui să plătești impozit și asigurările obligatorii.

Dacă te-ai hotărât să faci un ban în plus, poți căuta un Minijob pe următoarele pagini de internet. Baftă!
» www.minijob-anzeigen.de
» www.haushaltsjob-boerse.de
» www.minijobs.info

Vocabular german – roman

der Arbeitsplatz - loc de munca
die Beschäftigung - ocupatie, serviciu
fristlos - fara preaviz
die Krankenversicherung - asigurare de sanatate
die Kündigung - concediere, demisie
die Kündigungsfrist - perioada de preaviz
die Lohnsteuer - impozit pe salariu
der Mindestlohn - salariu minim
die Probezeit - perioada de proba
der Urlaub - concediu de odihna


Abonează-te la canalul Youtube ’’Emigrant in Germania’’ - unde găsești și alte prezentări interesante legate de viața in Germania - la adresa:

» https://www.youtube.com/c/EmigrantinGermaniaPentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania:


 

Minijob in Germania