-

Agentur für Arbeit

Doar 3 % din europeni locuiesc și lucrează în alt stat membru decât țara lor de origine. Totuși, viața și munca în străinătate devin o opțiune din ce în ce mai răspândită în rândul cetățenilor europeni. Ca român, muncind în Germania, chiar și pentru perioade mai scurte, îți poți îmbunătăți nivelul de calificare, iar dobândirea unei experiențe profesionale în Germania îți pot crește considerabil șansele de a găsi un loc de muncă mai bun.

Începând cu 1 ianuarie 2014, au fost eliminate restricțiile pe piața muncii pentru cetățenii români care doresc să lucreze în Germania. Așadar, te poți angaja în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii germani, fără să mai fie necesară obţinerea unui permis de muncă. Toate bune și frumoase, totuși, pentru stabilirea în Germania, cel mai dificil lucru rămâne căutarea și găsirea unui loc de muncă.

    Poți lucra în Germania fie ca angajat al unei firme sau instituții germane sau ca angajat detașat în Germania al unei firme românești. O altă variantă, pentru care optează mulți români adesea în necunoștință de cauză în ceea ce privește costurile, este obținerea unei autorizații de lucrător independent (Gewerbe), echivalentul persoanei fizice autorizate din România.

Căutarea unui job în Germania din România

1. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM)

Oferă servicii de mediere a forţei de muncă în Uniunea Europeană. Pe site-ul agenției se găsesc, din când in când, oferte de lucru în Germania și știri diverse privind accesul lucrătorilor români în Germania. E bine să vizitezi acest site periodic la adresa: www.anofm.ro

2. Portalul EURES al mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă

Portalul este disponibil și în limba română și conține oferte de muncă din 32 de țări. Îți poți crea un profil, înregistra CV-ul și căuta detalii cu privire la condițiile de viață și de muncă din întreaga Europă. EURES poate fi accesat la următoarea adresă:

https://ec.europa.eu/eures/public/ro/homepage

EURES are peste 1000 de consilieri în 32 de țări, care lucrează împreună cu serviciile publice de ocupare a forței de muncă pentru a furniza solicitanților de locuri de muncă informații despre mobilitate. Consilierii pot fi contactați prin telefon, e-mail sau în cadrul unei întâlniri față în față. Poți găsi un consilier EURES intro anumită țară sau zonă făcând o căutare în baza de date la adresa următoare:

https://ec.europa.eu/eures/eures-apps/um/page/public?lang=ro#/adviser/search/list

3. Portaluri românești cu oferte de locuri de muncă

Oferte interesante de locuri de muncă găsești și pe portalurile de joburi. Ai aici câteva adrese ale celor mai importante portaluri:

4. Agenți de ocupare a forței de muncă

Dacă vrei să pleci la muncă în Germania folosind serviciile unei firme care are ca activitate selecţia şi plasarea forţei de muncă în străinătate, pentru evitarea firmelor care te pot înșela, trebuie să verifici la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea îşi are sediul dacă firma este înregistrată și are dreptul să facă plasare de forță de muncă. Fiecare inspectorat teritorial de muncă prezintă pe website-ul său lista societăţilor comerciale înregistrate având ca obiect de activitate plasarea forţei de muncă în străinătate. Adrese ale inspectoratelor teritoriale de muncă găsești la următoarea adresă:

http://www.inspectmun.ro/site/Inspectorate/inspectorate.html

Atenție!

Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a încheia cu cetăţenii români contracte de mediere. Aceste contracte trebuie să conţină, printre altele, elementele principale privind tariful de mediere, durata contractului şi modul de soluţionare a eventualelor litigii.

De asemenea, agenţii au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română.

La semnarea unui contract individual de muncă în străinătate, acesta trebuie să cuprindă cel puţin următoarele elemente: ţara de reşedinţă, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi de repaus, durata contractului individual de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, de locuit, condiţiile de protecţie socială.

 

-

Căutarea unui loc de muncă din Germania

1. Agenţia Federală pentru Muncă – Bundesagentur für Arbeit

Primul pas în găsirea unui loc de muncă este înregistrarea la Agenția locală pentru muncă. Agenţii pentru Muncă există pe tot teritoriul Germaniei. Poți afla care Agenție este competentă pentru regiunea ta pe pagina de internet a Agenţiei Federale pentru Muncă www.arbeitsagentur.de, cu un clic pe Kontakt și apoi clic pe „Anschriften der Agenturen vor Ort”, și introducerea codului poștal sau numelui localității in care locuiești.

Pentru înregistrare trebuie doar să mergi la agenția locală și să te înregistrezi ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă - Arbeitssuchend. Dacă nu ai cunoștințe suficiente de limba germană, ia cu tine pe cineva care are. Îți va fi alocat un consilier personal care te va ajuta să-ți faci o aplicație de prezentare (Bewerbung) și va căuta pentru tine jobul care ți se potrivește. Consilierul îți va trimite prin poștă și prin email ofertele de locuri de muncă și-ți va face un cont pentru utilizarea online a Bursei locurilor de muncǎ a Agenţiei Federale a Forţei de Muncǎ - Jobbörse. Foarte mulți români și-au găsit în felul acesta un loc de muncă în Germania.

Weblinks:

2. Portaluri și motoare de căutare locuri de muncă

Pe internet există diverse portaluri cu locuri de muncă care te ajută la căutarea unui loc de muncă corespunzător calificării pe care o ai. Unele dintre acestea îți oferă posibilitatea să-ți faci un cont, să-ți faci un profil online, oferă sfaturi pentru carieră și te pot înştiinţa prin e-mail dacă apare o ofertă de serviciu nouă pentru jobul căutat de tine. O listă cu principalele portaluri și motoare de căutare găsiți în articolul: 4.2 Bursa locurilor de muncă în Internet - Jobbörsen im Internet

3. Ziare locale și regionale

Multe locuri de muncă sunt publicate şi în ziarele cotidiene. Ofertele de serviciu apar de regulă în ediţiile de miercuri şi sâmbătă. Locurile de muncă sunt disponibile atât în edițiile tipărite cât și in cele online. O altă posibilitate de găsire a unui loc de muncă este publicarea unui anunţ propriu într-un ziar la „Solicitări de locuri de muncă”. Prețurile pentru anunțurile de căutare locuri de muncă sunt, în general, mai mici decât cele pentru alte rubrici de mică publicitate. Suplimentar te poți informa asupra ofertelor de muncă direct pe paginile de internet ale companiilor. Acolo găsești ofertele de muncă de regulă în meniurile „Job-uri” sau „Carieră”.

4. Facebook

Deloc de neglijat în căutarea unui loc de muncă, este rețeaua de socializare Facebook. Dacă ai un cont Facebook fă o căutare, de exmplu cu ''Romani in Germania'' și vei găsi o mulțime de grupuri ale românilor din Germania. Înscrie-te în cât mai multe grupuri și setează pentru fiecare grup la Notificări să fii informat de toate postările. E drept că vrei primi și multe notificări care nu te interesează, dar printre ele vor apare cu siguranță și notificări cu locuri de muncă. Notificări cu diverse oferte de muncă sunt postate de mai multe ori pe zi de către cei care caută personal. Contactează angajatorul (sau intermediarul) în privat vezi care sunt condițiile oferite, dacă corespunzi profilului, eventual ce comisioane implică angajarea, și, dacă ai nevoie, întreabă de o eventuală cazare. Cele mai dese oferte de muncă care apar pe Facebook sunt din agricultură, gastronomie, construcții, curățenie, locuri pentru șoferi sau pentru necalificați în industrie.


Pentru găsirea cu succes a unui loc de muncă în Germania, pașii pe care trebuie să-i faci nu sunt cu mult diferiți față de găsirea unui job în România. În primul rând ai nevoie de o aplicație de prezentare (Bewerbung) pe care să o trimiți potențialilor angajatori. După trimiterea aplicației urmează, în cazul în care ai fost selectat, unul sau mai multe interviuri de prezentare (Vorstellungsgespräch) și eventual o zi de probă (Probetag) pentru o cunoaștere reciprocă angajator-angajat. Dacă ai trecut cu succes de acești pași, vei primi primi contractul de muncă, semnat deja de angajator. Citește-l cu atenție înainte de a-l semna, trimite-l înapoi la angajator, și gata, ai un loc de muncă în Germania. Totul pare simplu la prima vedere, dar este posibil să fie necesar să trimiți câteva zeci de aplicații până să primești prima invitație la un interviu. E bine să știi că perioada în care angajatorul îți va răspunde la aplicație poate fi uneori mai mare de o lună.

Înarmează-te cu încredere, răbdare și perseverență și,

cu puțin noroc, vei găsi locul de muncă potrivit.


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: