-

Clase de impozitare

Există 6 clase de impozitare în Germania, clasele 1 și 2 pentru celibatari, grupele de clase 3/5 și 4/4 pentru familii și clasa 6 pentru persoanele cu mai multe joburi. De clasa de impozitare - Steuerklasse în care te încadrezi depinde în mare măsură salariul net pe care îl primești. Clasa de impozitare se atribuie automat de către administrația financiară - Finanzamt în funcție de situația familială iar în unele cazuri în funcție de numărul de joburi pe care îl ai.
Pentru stabilirea clasei de impozitare, Finanzamt folosește datele personale pe care le-ai dat la înregistrarea domiciliului în Germania - Anmeldung (căsătorit, necăsătorit, copii) și face schimbarea clasei de impozitare în cazul în care se modifică situația familială prin căsătorie, divorț, decesul unuia din soți sau la nașterea unui copil (pentru celibatari). De asemenea va schimba Steuerklasse la clasa 6 în cazul în care ai un al doilea job (excluse sunt Minijob-urile pentru care nu se plătește impozit.
Mai multe informații despre clasele de impozitare și despre impozitarea salariului în Germania poți citi în articolul:
8.1 Impozitul pe salariu in Germania – Lohnsteuer

Anunțarea modificării situației familiale prin căsătorie, divorț, deces sau naștere se face la oficiul pentru evidența populației din cadrul primăriei (Bürgerbüro). Primăria va trimite modificarea prin sistemul informatic direct către administrația financiară care la rândul ei va trimite online noua clasă de impozitare la angajator.
Pentru anunțarea modificării situației familiale la oficiul pentru evidența populației sunt necesare pe lângă un document de identitate (CI, pașaport) și certificatele care dovedesc acest lucru (de căsătorie, de naștere sau de deces) sau hotărârea definitivă de divorț în original și o traducere autorizată dacă nu este în limba germană.

Cazuri posibile de schimbare a clasei de impozitare

» De la clasa 1 sau 2 la clasele pentru familii 3, 4 sau 5 în cazul căsătoriei.
» De la clasa 1 la clasa 2 la nașterea unui copil – pentru celibatari
» De la clasa 3, 4 sau 5  la clasa 1 sau 2 la divorț sau în cazul de deces a soțului.
Aceste schimbări se fac automat de către Finanzamt după modificarea situației familiale
» De la clasele pentru familii 4/4 la clasele 3/5 (sau invers). Acest tip de schimbare se poate doar la cerere.

 

-

Schimbarea clasei de impozitare la cerere

În cazul familiilor schimbarea clasei de impozitare se poate face prin depunerea unei cereri la administrația financiară de care aparții - Finanzamt. Schimbarea se face la administrația financiară foarte simplu. Pentru aceasta trebuie ca ambii soți să meargă la administrația financiară de care aparțin, să completeze cererea de schimbare și să o semneze în fața funcționarului. Este posibilă o depunere a cererii doar de către unul dintre soți, dacă acesta are un act de identitate în original și o împuternicire de la celălalt soț. Schimbarea clasei de impozitare are efect începând cu luna următoare celei în care s-a depus cererea.
În cazul în care unul din soți lucrează în Germania iar celălalt soț este in România se poate cere trecerea la grupa de clase de impozitare pentru familii 3/5 (clasa 3 pentru soțul care lucrează în Germania). Procedura este simplă, trebuie mers la administrația financiară din localitatea în care se află locuința și se depune o cerere pentru schimbarea clasei de impozitare - cererea este disponibilă la Finanzamt sau o puteți descărca din secțiunea Weblinks. Sunt necesare copii după actele de identitate, certificatul de căsătorie și copii după certificatele de naștere a copiilor (dacă e cazul). Cererea este disponibilă și intr-un format cu supratraducere în limba română pentru cei care nu știu suficient de bine limba germană.
In unele cazuri puteți primi un formular (Certificat UE / SEE - Bescheinigung EU / EWR) care trebuie completat și ștampilat de către administrația financiară din România și depus ulterior la Finanzamt.
Important! Schimbarea clasei de impozitare se poate face doar personal și nu poate fi făcută de către angajator.

Atentie! Nu in toate cazurile este avantajoasă schimbarea la combinația de clase 3/5. În acest caz aveți obligația să depuneți declarația anuală de impozit, în unele cazuri e posibil să trebuiasca sa returnați o parte din impozit, iar costurile cu angajarea unui contabil  - Steuerberater pentru a face declarația pot fi destul de mari.

Weblinks:
Aici puteți descărca cererea pentru schimbarea claselor de impozitare


Pentru cei interesați un top cu articolele cu cele mai multe afisări care reflectă cele mai căutate teme de interes pentru vizitatorii site-ului Emigrant în Germania: